Junts per Catalunya prepara la seva militància per ratificar l'acord amb el PSOE. El president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ja compta formalment amb els suports necessaris per poder ser investit la setmana vinent i mantenir-se quatre anys més a La Moncloa --després del darrer pacte amb el PNB, a més de Coalició Canària--. Però el líder socialista encara haurà d'esperar fins diumenge a la tarda per saber del tot segur si comptarà definitivament amb els set vots favorables de la formació independentista. Des de les 12.00 hores del dissabte fins a les 18.00 hores del diumenge, la militància de Junts tindrà l'oportunitat per expressar-se en una consulta i indicar si valida la decisió del partit d'entregar el seu 'sí' a la investidura de Pedro Sánchez.

Aquesta serà la pregunta que haurà de respondre la militància: "Ratifiques l'acord signat a Brussel·les entre Junts per Catalunya i el PSOE, en què s'estableixen tant les condicions com els mecanismes per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol i en què plantejarem un referèndum d'autodeterminació?". D'aquesta manera, el partit fa especial incidència en els guanys que ha aconseguit arrancar en la negociació amb el PSOE. En l'acord definitiu, fet públic aquest dijous, juntaires i socialistes han pactat "obrir una nova etapa" i negociar sobre l'autodeterminació de Catalunya, incloure un verificador internacional dels acords entre les dues parts, abordar també la cessió del 100% dels impostos a Catalunya i incloure el concepte de 'lawfare' en una llei d'amnistia.

Unanimitat de l'Executiva

Aquest mateix divendres, Junts ha celebrat un Consell Nacional extraordinari en el qual els consellers nacionals han pogut conèixer de primera mà els termes l'entesa amb el PSOE. L'òrgan del partit ha valorat "positivament" l’estratègia negociadora liderada pel president a l'exili Carles Puigdemont, i ha expressat el seu suport a la decisió unànime de l’Executiva. Precisament, l'Executiva de Junts va reunir-se aquest dijous a la tarda a Brussel·les, poc després de la compareixença pública de Puigdemont per anunciar l'acord amb els socialistes, i va ratificar per unanimitat l'acord signat pel secretari general de la formació, Jordi Turull, i el número tres del PSOE, Santos Cerdán.

En la seva compareixença, Puigdemont va advertir que l'estabilitat del govern de Pedro Sánchez penjaria d'una negociació permanent que aporti resultats. És a dir, que si no hi ha acords i no es compleixen els compromisos, la legislatura no tindrà cap recorregut. El president va remarcar que, "a diferència de la legislatura passada, en què el govern de Pedro Sánchez va arrencar amb l'estabilitat garantida a la butxaca, aquí se l’haurà de guanyar acord a acord". "El a cambio de nada ha anat a la paperera de la història", va reblar, marcant distàncies amb el pacte que ERC va tancar fa quatre anys amb el PSOE i que va donar via lliure al president espanyol.