La militància d'Esquerra Republicana ha votat favorablement a una investidura del líder del PSC, Salvador Illa. Per tant, validen el preacord de la direcció republicana amb els socialistes, que inclou una millora del finançament, mesures per al català o el Hard Rock. En aquest context, falta veure quin serà el sentit del vot de la diputada del Jovent Republicà, que convocarà un Consell Nacional en les pròximes hores. Amb el seu permís, Illa comptaria amb els 68 vots de la majoria absoluta al sac, s'inicia el procediment formal per tirar endavant la investidura, que comença aquest dissabte amb la reunió de l'executiva del PSC. L'executiva, que es reuneix a les 10 hores d'aquest dissabte a la seu nacional del PSC, valorarà la votació dels republicans i proposarà Salvador Illa per a un debat d'investidura

Acord ERC-PSC, DIRECTE | Última hora de la votació per investir Salvador Illa

Joan Tardà: “Si surt el 'no', entraríem en un terreny desconegut i prevaldrien encara més les desavinences”

Jordi Orobitg (ERC): “Ni que Illa tingui la millor de les voluntats es pot garantir que es compleixi l'acord”

 

Aquest moviment s'haurà de traslladar al president del Parlament, Josep Rull, que iniciarà la ronda de contactes amb tots els grups parlamentaris. Això ja es podria produir el mateix dilluns de la setmana que ve. El següent moviment, un cop Rull constati que Illa té una majoria per ser president, és la reunió de la Diputació Permanent, que podria ser el mateix dimarts de la setmana que ve. Com que el PSC, ERC i Comuns hi tenen majoria absoluta podran fixar la data sense cap mena d'inconvenient. 

La Diputació Permanent, per tant, podria convocar el ple entre dimecres 7 i dijous 8 d'agost. Usualment, entre l'anunci de la convocatòria del ple i el ple es donen 48 hores com a cortesia per poder preparar-se la investidura, però no és obligatori. Com que Salvador Illa ja compta amb el suport de la majoria absoluta del Parlament de Catalunya (68 diputats), només serà necessari la votació a primera volta. Així mateix, hi ha la possibilitat que se celebri en un únic dia, que podria ser el 7 o el 8 d'agost. 

Pendents de Puigdemont

El ple d'investidura coincidirà amb el retorn del president Puigdemont, un fet del qual els grups parlamentaris estan pendents. Un exemple és la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, qui ha proposat aquest divendres a Catalunya Ràdio  d'ajornar uns dies el debat d'investidura en cas que Puigdemont sigui detingut. Tot i això, també ha avisat que “no canvia els resultats de la nit electoral” i que es podria tirar endavant la investidura en els següents dies. 

Així mateix, des de les files republicanes també contemplen aquest escenari, malgrat que la seva secretària general, Marta Rovira, cregui que Puigdemont “no s'hauria de deixar detenir”. “Quin sentit polític té que el detinguin després de batallar tant des de l'exili perquè la detenció no es produís? Per què s'ha de deixar detenir? En què ha consistit la lluita a l'exili que hem fet plegats?”, va dir Rovira en una entrevista a Catalunya Ràdio aquest dijous. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!