L'economista Santiago Niño Becerra ha pronosticat que Espanya pot arribar a puntes d'una inflació del 12% durant aquest any. En declaracions al programa Tot es mou de TV3, ha recordat que el Banc d'Espanya fa una previsió de la mitjana d'inflació, i que això explica que hi pugui haver aquestes puntes. Segons el Banc d'Espanya, el pronòstic fins a l'estiu és una inflació pròxima al 10%, i la mitjana de l'any pot ser del 9%. "Normalment els organismes oficials sempre parlen d'inflació mitjana. És a dir, si aquest any el Banc d'Espanya diu que la inflació mitjana pot estar al voltant del 9%, això significa que hi poden haver puntes fins al 12%". I Niño Becerra ha remarcat que això és molt excepcional. "Hi ha poca gent que recordi inflacions del 12%", ha advertit.
🔴 "La inflació mitjana de tot l'any pot estar al voltant del 9%, però hi poden haver puntes de fins al 12%. Hi ha poca gent que recordi inflacions del 12%." @sninobecerra, catedràtic d'Economia
— Tot es mou (@totesmoutv3) April 7, 2022
#TotEsMouTV3
▶ https://t.co/iwMLa6vCcC pic.twitter.com/WREkZ7kNuq
L'economista ha recordat que Espanya ha tingut una inflació mitjana de l’1,5%-2% els últims anys, i que passar de cop i volta al 9,8% pot ser un veritable trasbals, perquè el salt és molt gran. "Passar d'aquesta mitjana baixa al 9,8% és una exageració, sobretot perquè els salaris no han evolucionat igual", ha advertit. Segons Niño Becerra, des dels anys 70 no passava una situació similar, que s'ha produït perquè hi ha una oferta insuficient per satisfer la demanda, un excés de diners al mercat, i també problemes logístics. "Ara tenim una inflació estructural, que és quan l'oferta és insuficient per cobrir la demanda. Les úniques mesures per resoldre-ho són normalitzar l'oferta i rebaixar la demanda. I l'única via per rebaixar la demanda és 'empobrir la població', per tal que el consum baixi i s'adeqüi a l'oferta. I una altra via és apujar impostos, perquè llavors les persones tenen menys diners per consumir", ha apuntat. Al seu entendre, els bancs centrals van injectar diners a l'economia i la pandèmia de la covid ha provocat problemes logístics, i així s'ha arribat a l'actual situació.
🔴 "L'única via per rebaixar la demanada és empobrir la població, que el consum baixi. Una altra via és apujar impostos, perquè les persones tenen menys diners per consumir." @sninobecerra, catedràtic d'Economia#TotEsMouTV3
— Tot es mou (@totesmoutv3) April 7, 2022
▶ https://t.co/iwMLa6vCcC pic.twitter.com/tyzl0WAaDd
Coincidint amb aquesta situació, la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ha apujat recentment els tipus d'interès del país en 25 punts bàsics per combatre la inflació desfermada. Es tracta del primer increment des del 2018, abans de l'inici de la pandèmia de la covid-19. Amb la pujada, el tipus d'interès oficial de la principal economia del món passa a ubicar-se en un rang objectiu d'entre el 0,25% i 0,50%. Cal destacar que el banc central dels EUA ha avançat que en les pròximes reunions de política monetària continuarà apujant el preu dels diners, per seguir aquesta estratègia contra la inflació.