El Departament d'Interior ha habilitat el formulari web per sol·licitar el retorn de les multes imposades a través de la llei mordassa i vinculades al procés a partir de la publicació de la Llei d'amnistia. Com va anunciar el Govern dimarts, el formulari permet presentar una resolució individualitzada d'amnistia, així com la devolució econòmica de la sanció en cas que es pagués. En cada cas hi haurà un tràmit de revisió per comprovar si aquell cas concret s'emmarca en l'articulat de la llei, i si és així, s'amnistiaran els fets i es retornarà la sanció amb interessos en cas que correspongui. A banda de fer-ho telemàticament, el tràmit també es pot fer presencialment a través de les oficines d'atenció ciutadana de la Generalitat.

Quines sancions es retornaran?

Al formulari s'informa que són objecte d'amnistia la comissió i sanció de determinades conductes tipificades a la llei mordassa "sempre que estiguin realitzades en un context independentista o amb algunes de les seves finalitats que preveu la Llei d'amnistia". Posa com a exemples les relatives a les reunions o manifestacions no comunicades o prohibides, en els seus diferents vessants; les referents als desordres públics, actes d'obstrucció, desobediències o resistència a l'autoritat o als seus agents, les faltes de respecte o qualsevol altra acció amb l'objectiu o propòsit d'afavorir, procurar o facilitar les finalitats i accions determinants de responsabilitat administrativa.

Per presentar el formulari per internet cal identificació digital i, en cas de sol·licitar l'abonament de la multa, s'ha de facilitar un compte bancari. A més, s'alerta que tant la resolució individualitzada de l'aplicació de l'amnistia com la devolució de la sanció pagada no seran automàtiques, sinó que l'administració ha de revisar la sol·licitud per determinar si s'emmarca o no en alguns dels propòsits establerts a l'article 1 de la llei d'amnistia.

Tal com va explicar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, els principals articles que poden emmarcar-se en aquest procés poden correspondre a sancions per desobediència, faltes a l’autoritat, manifestacions no comunicades o resistència a l’autoritat. Pel que fa als empleats públics, càrrecs i ex-alts càrrecs encausats o condemnats per actes o omissions realitzats en exercici de les seves funcions relacionats amb la llei de protecció de la seguretat ciutadana tindran a la seva disposició els membres dels gabinets jurídics de la Generalitat per oferir-los assistència i defensa en cas necessari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!