3.200 milions d'euros. Aquesta és la xifra que el Govern de la Generalitat exigeix a l'Estat per tal de poder reactivar l'economia catalana arran de la pandèmia del coronavirus. Així ho ha anunciat aquest dimecres al Parlament el vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès.
Aquests milions són els que Aragonès ha recordat que pertoquen Catalunya per part del fons de l'Estat. També ha exigit que l'objectiu del dèficit s'augmenti a l'1%, ja que per ara encara es manté al 0%. A més, el vicepresident ha insistit que a Catalunya li pertoquen 30.000 milions d'euros de la part dels diners del fons de recuperació europeu que rebi Espanya. Aragonès ha demanat a la resta de grups compromís per defensar els interessos de Catalunya i aconseguir aquests recursos per poder impulsar a la tardor més mesures.
Els diners mobilitzats fins ara
Per altra banda, el vicepresident ha assegurat que el Govern ha mobilitzat fins ara 1.700 milions d'euros en mesures per promoure la reactivació econòmica i social. Concretament, es tracta de 185 iniciatives fetes en el marc de la CORECO, l'òrgan creat per l'executiu per donar resposta als reptes econòmics i socials derivats de la crisi sanitària.
El número dos del Govern ha explicat que el 85% de les mesures estan destinades a enfortir el teixit empresarial, amb un 82% d'aquestes destinades a les petites i mitjanes empreses. El vicepresident ha recordat, però, que aquest "pla de xoc" és només un primer pas i que cal "avançar molt més" de cara al setembre. "És imprescindible que hi hagi recursos per fer les mesures", ha dit.
El gruix dels diners mobilitzats citats pel vicepresident són els 1.080 milions d'euros en préstecs i Avals de l'Institut Català de Finances (ICF) i Avalis. Aragonès ha dit que fins ara s'han pogut formalitzar 1.000 operacions i que n'hi ha 750 més en estudi. "Algú dirà que són poques, però qui ha aconseguit salvar l'empresa gràcies a aquests diners avalats al 100% per la Generalitat considerarà que és important", ha defensat.
Aragonès ha assenyalat que les mesures fiscals impulsades per la Generalitat, com els ajornaments d'impostos i taxes, han permès una liquiditat de 144 milions d'euros. També ha recordat els 59 milions en el pla de xoc de polítiques actives d'ocupació, 5 milions per al sector vitivinícola, 4 milions per al Banc dels Aliments per la compra de productes locals, 3 milions d'euros per al sector pesquer, 3 milions per empresaris de turisme, 7 per al sector de transport i logística, 7 per al lleure educatiu, 5 per als professionals de cultura, i gairebé 5 més per ajudar a les persones en situacions d'irregularitat administrativa.
Entre les mesures també s'ha impulsat un augment en 2,9 milions de les polítiques de lluita contra la violència masclista, o d'altres per energia verda (138 milions), esports o mesures per reduir la carbonització.
Un Govern compromès amb la independència
El vicepresident del Govern ha assegurat que és inacceptable que des de l'oposició es demani a l'Executiu que per sortir de la crisi ha de renunciar al seu objectiu polític. En aquest sentit també ha aclarit que els plans de reactivació sí que tenen ideologia, "perquè darrere de les propostes hi ha persones i les persones tenen ideologia, valors i actituds".
A més, ha acusat les mesures per sortir de la crisi del 2008 de "neoliberals" i ha reiterat que en cap cas es pot apostar de nou per les seves polítiques, basades en l'austeritat i les retallades, segons ha explicat. "Les administracions públiques han d'estar a l'ofensiva per liderar la recuperació econòmica i social", ha afegit.