El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha admès que cal destinar més diners a l'àmbit de l'educació després de la polèmica provocada pels mals resultats de les proves PISA. "És vital continuar abocant-hi encara més esforços, i seguir treballant conjuntament amb la comunitat educativa, perquè els nostres infants i joves són el present i el futur del país", ha afirmat el president en el tradicional missatge institucional de Nadal. En aquest sentit, ha reclamat als partits polítics "responsabilitat i compromís" per poder aprovar el pressupost de 2024, que considera "imprescindible per seguir avançant".
Enguany, Aragonès ha fet el discurs des del Dipòsit del rei Martí, un antic dipòsit d'aigua de Barcelona, com a símbol per mostrar el "compromís" del Govern amb la sequera. Sobre aquesta qüestió, però, no s'ha estès gaire, i s'ha limitat a agrair el "compromís extraordinari" de pagesos i ramaders, i advertir que encara caldrà "un esforç de la resta de la societat" i també “continuar amb les inversions en infraestructures hídriques”. L'educació o la sequera, però, tan sols ha estat uns dels "grans reptes" que el cap de l'executiu ha enumerat de cara al nou any, i entre els quals també ha situat la dependència, la sanitat pública, l’habitatge, la lluita contra la violència masclista, la llengua, Rodalies i la llibertat de Catalunya.
Traspàs de Rodalies i un nou finançament, objectius del 2024
El president ha fet un balanç positiu de l'any 2023, que ha descrit com un any en què s'han assolit "grans fites", i ha destacat els acords amb el govern espanyol per al "traspàs integral de Rodalies", que espera que es "comenci a desplegar" el pròxim any i la llei d'amnistia, que ha confiat que s'aprovi i s'apliqui "plenament" el 2024 de manera que permeti "recuperar la llibertat i el retorn a Catalunya de les persones represaliades". Ha afegit que l'amnistia és "un pas necessari" per abordar "la següent fase de la negociació amb l’Estat" per tal que "Catalunya decideixi lliurement el seu futur". Aragonès també ha apostat per acordar un "finançament singular" amb l'Estat el 2024 amb l'objectiu de "posar fi a un dèficit fiscal insuportable".
També ha instat a assolir “un nou compromís de totes i tots amb el català”, amb la missió que tingui “més presència que mai a tot arreu” i s’enforteixi la llengua. En aquest àmbit, ha recordat que avui “tenim més audiovisual que mai”, que s’ha aconseguit que el català es pugui utilitzar al Congrés dels Diputats i que s’ha iniciat el camí perquè sigui oficial a la Unió Europea. "Catalans i catalanes, el 2024 serà l’any que nosaltres decidim que sigui. Fem-lo l’any en què guanyem el futur que mereixem", ha conclòs Aragonès.