El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha pronunciat avui sobre el cas d'espionatge polític CatalanGate des d'un acte electoral a Girona. Conscient del paper clau d'ERC per a la governabilitat espanyola, ha avisat: "Que no ens posin a prova". Aragonès s'ha desplaçat a la capital gironina al costat de la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, per presentar Quim Ayats com a candidat dERC a l'alcaldia i ha aprofitat per llançar aquest missatge. "Si algú es pensa que cessant la directora del CNI aconseguirà amb aquesta cortina de fum passar pàgina d'aquest cas, absolutament s'equivoca", ha afirmat.

 

"Que no ens posin a prova, quan ens han posat a prova han vist què ha passat", ha subratllat el president català en referència a les mobilitzacions ciutadanes independentistes. I ha assegurat que els drets i les llibertats estan "en perill davant un Estat que no els respecta i que els vulnera sistemàticament”. Per al president Aragonès, el cas d'espionatge és el "més injustificable, més greu i escandalós de les darreres dècades". I ha expressat que  espera ara "la intoxicació més gran dels últims mesos", perquè "intentaran justificar l'injustificable i s'inventaran el que hagin d'inventar”.

La situació que ha descrit Aragonès és la d'un “Estat que, per defensar l'autodeterminació, l'amnistia, amb tota la convicció democràtica, des de les institucions i la mobilització ciutadana ens considera una amenaça”.  Pere Aragonès entén que l'Estat, en lloc de "sentir-se orgullós" d'aquesta postura, hauria de sentir "vergonya de considerar que la democràcia és una amenaça". També ha llançat un advertiment: "Defensarem la llibertat de Catalunya encara que ens espiïn, ens forcin a l'exili i ens empresonin".

Finalment, el president Aragonès s'ha referit a la quota de castellà a les escoles, tot assegurant que el català es troba en un "moment de dificultat". I ha demanat no deixar que les decisions sobre el futur de la llengua, de l'escola catalana, sobre elements fonamentals a la cohesió els adopti el govern espanyol. "Un govern d'un Estat que ha demostrat que ens espia, que no ens vol i no ens respecta i uns tribunals que tampoc respecten el que decideix la ciutadania de Catalunya", ha asseverat. I ha assegurat que prendran "totes les decisions necessàries" per defensar la immersió lingüística davant la sentència del 25%.

Batet, també espiat pel CNI per la proximitat amb Puigdemont

El president de Junts al Parlament, Albert Batet, també ha estat espiat pel CNI per la seva proximitat amb el president Carles Puigdemont. A Twitter, Batet ha assegurat que: "Això és una barbaritat monumental i propi d'una dictadura" després que el diari La Vanguardia hagi destapat que el Centre Nacional d'Intel·ligència va rebre el vistiplau judicial per espiar els telèfons de 18 persones de l'entorn independentista, entre els quals Aragonès, Sànchez, Riera, Paluzie o Mauri, en l'operació batejada amb el nom de CatalanGate. "El CNI va espiar-me amb autorització judicial durant el 2019. Un jutge ho va avalar simplement per la meva proximitat amb el president Puigdemont i per obtenir informacions sobre estratègies i negociacions polítiques", ha apuntat el president de JxCat.