El mateix dia que al Congrés es vota la llei d'amnistia, amb ERC confirmant el seu sí, ja que la consideren una llei prou "robusta", mentre Junts assegura que hi votaran en contra si el text introdueix alguns canvis en les referències a terrorisme i traïció, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, es troba de viatge oficial a Brussel·les, amb les conselleres Meritxell Serret i Natàlia Mas, on tenen previstes diferents reunions amb comissaris europeus. Ha estat a la sortida de la primera trobada d'Aragonès i Mas amb el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, quan Aragonès ha subratllat la importància que aquesta llei surti aprovada avui dimarts del Congrés: "El més important és que la llei d'amnistia s'aprovi i es pugui aplicar", ha deixat clar el president quan ha estat preguntat per la posició de Junts per Catalunya.
Una llei "imprescindible"
Així, tot i no voler entrar a valorar els posicionaments de la resta de formacions, ha remarcat que "el que voldrien el poder judicial o altres poders de l'Estat molt conservadors és que no hi hagués llei d'amnistia". Davant aquesta situació, Aragonès ha assegurat que s'ha de continuar treballant per arribar a un acord que és imprescindible, perquè l'amnistia superi la votació d'aquest dimarts al Congrés i passi al Senat, on la majoria absoluta del PP la rebutjarà. Com també ha fet el seu partit, el president de la Generalitat ha assegurat que si bé hi ha marge per continuar-hi treballant, "superar la situació" i aconseguir aprovar-la, el text que va sortir de la Comissió de Justícia de la setmana passada és "robust". Si finalment Junts vota en contra de l'amnistia, aquesta tornarà a anar a la comissió del Congrés i es votarà de nou en un mes.
La número 2 d'Esquerra a Madrid, Teresa Jordà, s'havia pronunciat hores abans de forma similar a Aragonès, avançant que el seu grup votarà a favor de la llei encara que no s'aprovin les esmenes. "Un jutge prevaricador en cap cas no pot marcar l'agenda d'una llei. No és una llei perfecta i l'hem hagut de pactar amb molts agents, però és una llei robusta", ha defensat en una entrevista a TV3.
Sense cap reunió amb Puigdemont a l'agenda
Preguntat el president Aragonès per si aquest viatge a Brussel·les serà l'escenari d'una reunió amb el president Carles Puigdemont, l'actual cap de l'Executiu ha negat que aquesta estigui a la seva agenda. Després de la reunió amb Gentiloni, a Aragonès i les conselleres Mas i Serret encara els esperen tres trobades més amb comissaris europeus. Demà dimecres culminarà la visita a la capital europea amb una reunió amb el lehendakari Íñigo Urkullu, que podria ser la darrera, ja que el polític del PNB no serà el candidat del partit en les pròximes eleccions basques. Tots dos participaran després en una reunió del Caucus per l'autodeterminació, on Aragonès defensarà aquest dret dels pobles. Segons ha reivindicat Aragonès després de la seva reunió amb Gentiloni, aquestes quatre trobades amb els comissaris demostren que "Catalunya ha recuperat la màxima interlocució" amb les institucions europees", durant la seva presidència.