El comiat del president en funcions de la Generalitat, Pere Aragonès, ha estat marcat per l'ombra del retorn de Carles Puigdemont per assistir a la investidura de Salvador Illa. En una roda de premsa des del Palau de la Generalitat, on s'ha acomiadat del càrrec, Aragonès ha estat preguntat pel possible retorn de Puigdemont. "Respecto la decisió del president Puigdemont. Nosaltres defensem que el retorn de tots els exiliats s'ha de produir en llibertat. Hi ha una llei d'amnistia que és molt clara, però també ha estat molt clar el Tribunal Suprem rebutjant el contingut d'aquesta llei". 

"Qui té a la seva mà prendre determinades decisions serà el Suprem i treballarem per defensar els drets i les llibertats de totes les persones", ha conclòs Aragonès, qui s'ha mantingut al marge de la polèmica entre el seu partit i Junts respecte a la responsabilitat d'una possible detenció de Puigdemont. Els republicans havien demanat als juntaires que rectifiquessin, en considerar que se'ls responsabilitzava d'aquesta possible detenció en una carta del mateix Puigdemont. Tanmateix, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha negat aquest dimarts que així sigui: "Si ERC té un problema de comprensió lectora, no és culpa de Junts per Catalunya". 

Ultima compatreixença Pere Aragonés com a president de la Generalitat. Carlos Baglietto
Pere Aragonès ha comparegut des del Palau de la Generalitat. Carlos Baglietto

El tancament de l'etapa republicana

"Haver presidit el país, Catalunya, ha estat l'honor més gran de la meva vida", així ha encetat Aragonès el que podria ser l'última compareixença del republicà com a president de la Generalitat. Així ho espera ell mateix, que ha utilitzat la roda de premsa per acomiadar-se i fer balanç de la tasca del Govern mentre ell n'ha estat al capdavant. Aragonès ha afirmat que el seu executiu ha aconseguit acords que han augmentat la capacitat d'autogovern de Catalunya i ho ha exemplificat amb el concert econòmic, el qual ha definit com "el salt endavant en sobirania més gran des del 1977".

El republicà ha destacat que la política d'entesa amb el govern de l'estat espanyol ha suposat un avenç per al país. "La legislatura que deixem enrere ha estat en la que s'ha aprofundit més en la negociació i el diàleg amb l'Estat", ha exposat. També Aragonès ha reivindicat tant els indults com l'amnistia, tot i que reconeix que aquesta darrera té enemics i "caldrà defensar-la". El president en funcions ha afirmat que aquesta legislatura "ha estat la de la recuperació de l'estat del benestar" i ha defensat que el Govern marxa deixant un país millor. "He treballat, amb la complicitat de moltíssima gent, per deixar un país millor, més just, més pròsper, més feminista i amb més quotes de llibertat política", ha sentenciat i ha agraït el suport al seu equip. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!