El president de la Generalitat, Pere Aragonès, espera la "màxima col·laboració" de la ministra de Transició Ecològica del govern espanyol, Teresa Ribera, per revertir els efectes de la sequera a Catalunya, amb suport al finançament de dessalinitzadores o amb vaixells d'aigua de conques que gestiona l'Estat o des de dessaladores espanyoles.
En una entrevista amb EFE, Aragonès s'ha referit així a la reunió que el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, mantindrà demà dilluns a Barcelona amb la vicepresidenta Ribera per abordar solucions que ajudin a pal·liar la situació d'emergència hídrica que pateix Catalunya des de divendres passat. "Alguna mesura d'emergència probablement haurem d'activar, com el transport d'aigua; els vaixells hauran de venir de conques que no són responsabilitat de la Generalitat, sinó que són de l'Estat, o des de dessalinitzadores que són fora de Catalunya i, per tant, són responsabilitat del Ministeri. En aquest sentit, esperem màxima col·laboració", ha explicat Aragonès.
A l'espera que es concretin accions, com la de dur aigua des de dessalinitzadores com la de Sagunt, Aragonès ha assegurat: "Actuarem conjuntament i amb responsabilitat totes les administracions en aquest moment de dificultat", ha garantit. En tot cas, el president està esperant una "proposta" concreta del Ministeri que, ha recordat, és qui "gestiona les conques que passen per diverses comunitats autònomes", com la de l'Ebre, o és titular de moltes dessalinitzadores. "Esperem resultats aviat", ha apuntat.
Rebuig a transvasar l'Ebre
D'altra banda, el president ha rebutjat de ple la proposta de quatre col·legis professionals de connectar la conca de l'Ebre amb el sistema ATLL per transvasar aigua cap a Barcelona, perquè es tracta d'una conca que també pateix sequeres -encara que no aquest any- i després podria ser una cosa "permanent". "El que es proposa acabaria provocant probablement un transvasament de l'Ebre, perquè per més que es digui que és de caràcter extraordinari hi hauria un risc molt alt que s'acabés convertint en permanent", ha alertat Aragonès.
A més, ha recordat que "fa vuit o nou mesos també es van haver d'aplicar restriccions a la conca de l'Ebre, perquè també patia sequera". Preguntat per la manca d'inversions en el passat i de previsió per evitar l'actual situació d'escassetat d'aigua, Aragonès ha afirmat: "Si ens posem a mirar enrere, aquí podríem repartir responsabilitats entre els que han estat més temps assumint la gestió de l'aigua".
"La meva feina és mirar cap endavant, ens en sortirem. Mirar cap enrere no ens soluciona la sequera i interpel·lo a les forces polítiques a seguir treballant amb responsabilitat, perquè el primer objectiu és superar tots plegats la sequera", ha afegit el president, que ha agraït la disposició a col·laborar del cap de l'oposició i líder del PSC, Salvador Illa.
Apostes a mitjà termini: dessalinitzadores de la Tordera i de Foix
Aragonès ha recordat que la Generalitat ja està treballant en mesures a mitjà termini, ampliant els recursos que provenen de les dessalinitzadores, amb l'ampliació de la Tordera (vegueria de Girona) i la nova del Foix (vegueria del Penedès). "Tenim diferents àmbits de col·laboració amb el Ministeri de Transició Ecològica; hi ha la possibilitat que el Ministeri col·labori en el finançament de l'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera i en la construcció de la nova del Foix, que és una de les principals mesures", ha subratllat Aragonès.
"A més, tenim una aposta clara per la regeneració de l'aigua, de manera que estarem més preparats de cara al futur i ho farem sense alterar els criteris europeus que no hi pot haver transvasaments entre conques", ha asseverat Aragonès.