"Un referèndum sobre la independència de Catalunya realitzat entre la ciutadania de Catalunya". Aquesta és la via per la qual aposta el Govern per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat, segons ha anunciat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després d'analitzar en un Consell Executiu extraordinari l'informe elaborat per un grup d'experts sobre l'acord de claredat que proposa. El Govern ha escollit la primera de les propostes que planteja l'informe, un "referèndum d'inici" que posés en marxa el procés d'independència a Catalunya, que posteriorment s'hauria de desplegar. "Un referèndum a l'escocesa en què la ciutadania es pugui pronunciar amb un o un no a la independència i, a partir d'aquí, s'iniciï el camí que ha de portar a la implementació del resultat", segons ha detallat el president que ha insistit que la voluntat és que sigui acordat.

Tot i que la proposta es planteja en plena negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, Aragonès ha desvinculat aquesta proposta de la votació al Congrés del proper president espanyol. "Els partits polítics ja han posat damunt la taula les seves condicions, avui no estem posant cap condició nova", ha reblat.

 

La proposta escollida pel Govern apareix a l'informe com a "referèndum d'inici al territori subestatal". "Aquest tipus de proposta consistiria, per exemple, a consultar la ciutadania de Catalunya sobre la conveniència que el Parlament iniciés un procés de reforma constitucional que podria contemplar la independència i/o una nova acomodació en el si de l'Estat", explica el text.

Informe de l'IEA i taula de partits

En una compareixença a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, Aragonès ha anunciat que encarregarà a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern un informe per plantejar els camins jurídics concrets per dur a terme la proposta.

Així mateix, tenint en compte la necessitat de consensuar la iniciativa, ha explicat que una vegada superat el debat sobre la investidura del president espanyol, convocarà una taula de partits en l'àmbit del Parlament per tal d'explicar les conclusions de l'informe i defensar la proposta del Govern.

Referèndum a l'Estat

Aragonès ha admès que la implementació del resultat, com destaca l'informe dels experts, pot comportar vies que no són l'opció del Govern, com la consulta a la resta de l'Estat. De fet, el mateix informe dels experts deixa clar que un dels arguments esgrimits en contra d'aquesta proposta és que "la Constitució no pot emparar la celebració de referèndums que tinguessin per objecte una eventual secessió d'un territori de l'Estat". Això obligaria a una reforma constitucional i el preceptiu referèndum de ratificació a tot l'Estat.

En aquest sentit, el president ha assegurat que el fonamental és si hi ha voluntat d'acord o no, que, en primer lloc, es faria la consulta a la ciutadania de Catalunya i després s'estudiarien les vies legals i constitucionals per implementar-ho.