El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts modificacions al si del Consell Executiu. Per tal d'encarar el darrer any de legislatura, Aragonès ha decidit ascendir Laura Vilagrà a vicepresidenta del Govern —és la consellera de la Presidència— i també reforçar el paper de Sergi Sabrià, que ha estat nomenat viceconseller d'Estratègia i Comunicació de l'executiu, adscrit al Departament de la Presidència. Fins ara, Sabrià era el director d'aquesta mateixa àrea de l'Oficina del president Aragonès.
En una compareixença des de la sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, el president ha justificat aquesta remodelació perquè "té com a objectiu reforçar els àmbits del Govern que hauran d'exercir un paper fonamental en els reptes que té el país aquest darrer any de legislatura". "Haurem d'afrontar circumstàncies complexes derivades de la sequera i també oportunitats per avançar en la resolució del conflicte polític amb l'Estat, com la implementació de la llei d'amnistia o l'inici de la segona fase del procés de negociació amb l'Estat per parlar del conflicte de sobirania", ha indicat Pere Aragonès. El republicà ha manifestat que, en aquest últim any de mandat, hauran d'avançar en "aspectes que necessiten força política, talent i reconeixement per assolir els objectius". Aragonès ha assenyalat el finançament singular, el traspàs de Rodalies o "redoblar els esforços" per la llengua catalana com tres de les fites per les quals ha volgut dotar de més pes polític a Laura Vilagrà i Sergi Sabrià.
En aquest sentit, Vilagrà seguirà ocupant les mateixes funcions, però ara ho farà com a vicepresidenta del Govern. Per a Aragonès, aquesta és una "tasca" que Vilagrà "ja feia a la pràctica", però que amb el seu nomenament "s'enforteix el rol de paraigües que acompanya les negociacions amb l'Estat" pel conflicte polític, el traspàs de Rodalies o el finançament. El president Aragonès ha sostingut que no es tracta d'una "qüestió cosmètica", sinó que calia "un lideratge de primer nivell polític al Govern reconegut com a rang de vicepresidenta, que acompanyi la feina dels consellers per donar més força política en les negociacions".
La figura de la viceconselleria, impulsada fa 15 anys
Sobre el nou rol de viceconseller de Sergi Sabrià, el president de la Generalitat ha recordat que aquesta figura ja havia existit. A la pràctica, es tracta d'un comissionat —com altres que té el Govern—, però que se li pot atorgar el nom de viceconselleria quan aquest càrrec està adscrit al Departament de Presidència o Vicepresidència. Així va passar amb la republicana Roser Clavell, que fou la primera viceconsellera d'Afers Exteriors i Cooperació en la fase final del segon tripartit. D'aquesta manera, Sabrià assumirà més protagonisme dins de l'organigrama intern de l'executiu i podrà assistir a les reunions del Govern. També es preveu que pugui comparèixer en alguna roda de premsa posterior a aquestes trobades.
El president Aragonès ha defensat que, fins ara, la tasca de Sabrià "no es limitava només a les funcions pròpies de la direcció de l'oficina de la Presidència, sinó que també ha tingut un paper important en els projectes estratègics de caràcter transversal que requereixen una col·laboració en diferents àmbits del Govern". Per fer aquesta figura de coordinació en iniciatives com els fons europeus, Aragonès veu oportú que "la ciutadania pugui identificar, reconèixer i facilitar la interlocució amb qui —a nivell d'estructura interna— està liderant la coordinació dels projectes estratègics". "Ens permetrà sumar noves veus públiques perquè el posicionament de l'executiu arribi a tothom i a tot arreu", ha afegit.
Marc Bataller, nou secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió
A més del nomenament de Sergi Sabrià, el Consell Executiu d'aquest dimarts també ha nomenat un nou secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern. Marc Bataller (Figueres, 1976) entra en substitució d'Oriol Duran, que el passat dissabte va ser elegit vicesecretari general de comunicació i estratègia d'Esquerra Republicana. Bataller era fins ara el director de comunicació del Departament de la Presidència. Abans de formar part d'aquesta conselleria, també havia estat responsable de Comunicació del Departament de Salut, tasca que va ocupar amb Toni Comín i Alba Vergés al capdavant de la conselleria.
Pere Aragonès es regira contra el número dos de Fernández Díaz
Tot i que el moviment del passat dissabte perquè fos avalat pel consell nacional d'Esquerra Republicana per presentar-se a la reelecció havia generat alguns dubtes sobre la data de les eleccions, Aragonès ha tornat a subratllar aquest dimarts que el seu Govern esgotarà la legislatura i que els comicis se celebraran el febrer de 2025. De fet, amb aquest ascens de Vilagrà i el reforçament de Sabrià, el president creu que "es constata que es vol arribar fins al final". En aquest sentit, s'ha adreçat a l'oposició per traslladar-los que "abandonin tota esperança d'eleccions anticipades".
Preguntat per l'acostament entre els partits independentistes i el PSOE per millorar el blindatge de casos com els de Tsunami o els CDR perquè no se'ls exclogui de l'amnistia, Aragonès ha celebrat que pugui quedar "més enfortida i tingui més rigor jurídic": "Sabem que hi ha enemics que volen impedir l'aplicació de la llei d'amnistia. Per això, l'acord és positiu i ho celebro". D'altra banda, el republicà també ha fet referència a les declaracions de Francisco Martínez, número dos de Fernández Díaz, que ha negat aquest dimarts l'existència de l'Operació Catalunya: "Pot dir que la terra és plana i que no existeix la llei de la gravetat, però l'espionatge polític existeix. Ells el practiquen contra nosaltres pel simple fet que defensem la llibertat de Catalunya. Avui [Martínez] ha mentit als mitjans de comunicació".