Les més de 60 persones espiades per un software al qual només poden accedir els governs situa el CatalanGate com "el cas d'espionatge més greu de la democràcia espanyola", ha denunciat el president, Pere Aragonès, a les portes del Congrés dels diputats després de reunir-se amb els grups polítics que s'han vist afectats per aquest cas. Per aquesta raó, Aragonès ha enviat un missatge directe al president espanyol, Pedro Sánchez, "algú ha d'assumir responsabilitats per aquest escàndol". "En aquest moment la pilota està a la teulada de l'Estat, que ha de decidir fins a quin punt és transparent i quin és el nivell de responsabilitats que pensa assumir", ha advertit, a més d'exigir les mesures "clares, concretes i immediates".
Malgrat les declaracions que va fer ahir en què reclamava una trobada cara a cara amb Sánchez, Aragonès ha puntualitzat que no demana només una reunió amb el president, sinó que exigeix fets i decisions; ha reclamat que Sánchez expliqui si sabia que s'havia fet aquest espionatge i què pensa fer al respecte. Mentre el president feia aquesta intervenció a Madrid, Sánchez era a Kíiv on ha viatjat per reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Posteriorment, en una entrevista a TVE, Aragonès ha repost afirmativament a la pregunta sobre si el govern espanyol podria caure si no es depuren responsabilitats: "Podria arribar a caure", ha assegurat.
Aragonès ha plantejat mesures concretes que considera imprescindibles, entre les quals, la comissió d'investigació, que demanen diferents partits de la Cambra, entre els quals Podemos; també que el govern espanyol dugui a terme les investigacions internes amb supervisió independent per aportar tota la transparència. "I finalment, cal que s'assumeixin responsabilitats i no ens podem eternitzar, no podem deixar passar el temps, no tolerarem que la solució que tingui al cap el govern sigui només el pas del temps. Calen responsabilitats i sobretot transparència per saber qui hem estat els espiats —perquè hi ha persones que han estat espiades i no ho saben—, qui va donar l'ordre, qui n'estava assabentat i quines han estat les dades que han obtingut", ha advertit.
Col·laboració inviable
Tot i no concretar a quin nivell reclama que s'assumeixin responsabilitats, Aragonès ha advertit que en una legislatura cal preservar un mínim de confiança, que en aquest moment és zero, i ha exigit que es restauri el joc net i es garanteixi que l'espionatge no forma part de la forma de fer política a Espanya. "Si això no es pot restablir, és inviable que pugui continuar qualsevol col·laboració política, impossible que hi pugui haver el context de confiança necessària que ha d'acompanyar la relació entre governs i grups parlamentaris", ha reblat.
Enmig un núvol de periodistes, el president ha recordat que ara s'ha sabut que més de 60 persones han estat investigades, entre els quals els darrers quatre presidents de la Generalitat i els dos darrers presidents del Parlament, ha denunciat que s'han vulnerat "drets individuals, però també s'han limitat els drets col·lectius de la ciutadania". "Per defensar la independència de Catalunya no tenim menys drets que qualsevol altre ciutadà, que altres representants electes. Si algú considera que no és així, ens dona una altra raó per constituir-nos com més aviat millor en un estat independent, que protegeixi els drets dels ciutadans, independentment de la seva ideologia", ha afegit.
"Si pretens que el teu soci de legislatura et continuï fent costat has de prendre decisions, ser molt clar i arribar fins al final. A partir de les decisions que prengui o no el govern espanyol, també el govern de la Generalitat i els partits polítics prendran les decisions sobre el futur de la legislatura", ha assegurat.
Reunió amb els grups
Abans de reclamar accions immediates a Sánchez, Aragonès s'ha reunit aquest matí amb representants dels grups d'ERC (Gabriel Rufián i Montse Bassa), Junts (Míriam Nogueras), CUP (Mireia Vehí i Albert Botran), PDeCAT (Ferran Bel) i HB Bildu (Mertxe Aizpurua i Iñaki Ruiz de Pinedo), i posteriorment s'ha trobat amb representants de Podemos, entre els quals, el president del grup, Jaume Asens, i el portaveu, Pablo Echenique.
Aquest missatge, sobre la necessitat d'assumpció de responsabilitats, ha estat el que han repetit els portaveus dels grups parlamentaris amb qui Aragonès s'ha reunit aquest matí al Congrés.
De fet, en acabar la reunió, Echenique ha estat encara més explícit i ha reclamat que, en cas que les escoltes s'hagin fet de manera il·legal, caldrà una investigació als ministeris de Defensa i Interior i "depurar responsabilitat, rodar caps"; mentre que, en cas que s'hagin fet amb cobertura legal, obligaria el govern a demanar perdó i garantir que això no tornarà a passar. Per la seva banda, Asens ha demanat a Aragonès que aquesta polèmica no provoqui el trencament de relacions amb el govern espanyol perquè això és el que voldrien "les clavegueres de l'Estat".
Des de Junts, Míriam Nogueras, una de les víctimes de l'espionatge de Pegasus, ha advertit que en cas que el govern Sánchez no depuri responsabilitats voldrà dir que n'és còmplice. La portaveu de Junts, que ha apuntat que l'espionatge podria haver seguit més enllà del 2020, ha titllat aquest escàndol de "persecució ideològica".
Els diputats afectats han assegurat que el Congrés no s'ha posat en contacte amb ells per aquest cas, tot i que se'ls ha infectat els dispositius que utilitzen com a parlamentaris. La cupaire Mireia Vehí ha assenyalat que cada cop queda més clara la responsabilitat del govern espanyol i del CNI i ha advertit que "ERC no pot seguir actuant amb normalitat en aquesta taula de diàleg" perquè l'independentisme és perseguit i no s'entendria que es mantingués la mateixa línia.
Els grups han acordat durant la reunió amb Aragonès estudiar accions conjuntes al Congrés per mantenir activa la denúncia davant l'espionatge de què ha estat objecte l'independentisme.