El diari econòmic britànic Financial Times va defensar el passat novembre l'aprovació d'una llei d'amnistia per a l'independentisme català, defensant que "és una aposta que val la pena" en el seu editorial. El text elogiava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per haver "rebaixat la temperatura" a la qüestió catalana i remarcava com el suport a la independència ha decaigut en els últims mesos. Ara, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, publica un article al mitjà econòmic britànic, on avisa Pedro Sánchez que haurà de complir els seus compromisos. "Ens assegurarem que ho faci", subratlla el president en el seu article publicat aquest dimarts.

"El 80% dels catalans defensen un referèndum"

Aragonès defensa un referèndum d'independència a Catalunya, que afirma estar preparada per "guanyar o perdre un referèndum". De fet, a l'article el president de la Generalitat subratlla que un 80% de la població catalana creu que el conflicte "es resoldrà amb un referèndum" i reconeix que la prioritat del seu executiu "sempre ha estat arribar a un acord amb l'Estat espanyol". "Però les autoritats espanyoles sempre ho han rebutjat i han criminalitzat el nostre moviment polític democràtic", lamenta el president. 

El president presenta Catalunya com una nació europea, oberta al món i "lligada per la seva llengua, el català". "Vol ser lliure i vol decidir democràticament i pacíficament com es governa", ha afirmat Aragonès, que creu que en les passades eleccions al Congrés dels Diputats del 23 de juliol "s'ha obert un nou escenari". "Pedro Sánchez ha estat president gràcies als vots dels partits independentistes i això ens dona una gran força i responsabilitat democràtica", subratlla Aragonès, qui remarca que els seus vots han sigut "crucials" per començar una "nova relació entre Catalunya i l'estat espanyol". 

Defensa l'amnistia

Aragonès treu pit de l'amnistia acordada entre el PSOE i els partits independentistes i defensa que el text és "legal i coherent amb l'estat de dret espanyol i europeu". De fet, demana a Sánchez ser "valent" i posa d'exemple el Regne Unit i Escòcia o el Canadà i el Quebec per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat. "Catalunya està preparada per guanyar o perdre en un referèndum, però el que no ens poden demanar és que renunciem als nostres drets nacionals"; defensa el president de la Generalitat a l'article publicat aquest dimarts. 

Alhora, el president agraeix els passos de Pedro Sánchez, però avança que el líder del PSOE haurà de "complir els seus compromisos". "Ens assegurarem que així sigui", avisa el president, qui creu que Catalunya no està demanant res extraordinari. A més, defensa mantenir les relacions amb la Unió Europea. "Continuaré treballant fins que la independència del meu país s'hagi aconseguit democràticament i no em deixaré intimidar per res o ningú", diu Aragonès, assegurant que és una "responsabilitat amb la voluntat democràtica".