El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apuntat que la moció de censura de Vox contra el president espanyol, Pedro Sánchez, està "destinada al fracàs". En una atenció als mitjans des de Santiago de Xile, en l'última parada del viatge a Llatinoamèrica, Aragonès ha afegit que Catalunya ha estat "sempre" un "baluard" contra l'extrema dreta. El president ha subratllat que la "millor manera" de "batallar-la" és impedir qualsevol acord amb Vox, i "combatre les raons de fons". Aragonès ha advertit que la formació ultra utilitza l'"angoixa" de la ciutadania per dividir la societat i establir discriminació cap a una part de la ciutadania, i l’Estat per atacar Catalunya. "Contra això, tota la fermesa democràtica", ha conclòs Aragonès.

L'economista Ramón Tamames protagonitzarà dimarts i dimecres la segona moció de censura de Vox, abocada al fracàs només amb suport del partit de Santiago Abascal i l'abstenció del PP. El seu discurs, que ja es va filtrar però que el mateix Tamames va assegurar que canviaria, no seguirà estrictament la línia de Vox, com tampoc, possiblement, les seves rèpliques. Tamames intervindrà des de l'escó d'Abascal, que previsiblement serà al seient adjacent i li podrà donar indicacions, malgrat que la Meritxell Batet li havia ofert fer-ho des del centre de l'hemicicle. Feijóo no serà present a un debat que considera "un show" però que afecta el seu espai, i Sánchez encara no ha desgranat si serà ell qui farà la rèplica, cosa que deixa oberta la possibilitat que ho facin altres membres de l'executiu.

 

 

La trobada amb Bachelet

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va entregar a l'expresidenta de Xile Michelle Bachelet el XX Premi Joan Alsina de Drets Humans, atorgat per Casa Amèrica Catalunya, en reconeixement a la seva la llarga i prolífica trajectòria per la concòrdia i el diàleg i en defensa dels drets humans. En un acte al Museu de Memòria, a Santiago de Xile aquest dilluns a la tarda (hora catalana), Bachelet va agrair el guardó: "És un honor magnífic. Moltes gràcies". Al seu torn, Aragonès va destacar la "unió" de la memòria compartida entre Catalunya i Xile. A l'acte també hi eren el secretari d'Acció Exterior del Govern, Miquel Royo i Vidal, i el delegat del Govern al Con Sud, Josep Vives.

Aragonès va tancar amb aquesta trobada la gira per Amèrica Llatina, on durant nou dies ha visitat Colòmbia, Uruguai, Argentina i Xile. En total, el president, el seu equip i la premsa que l'ha acompanyat ha recorregut 26.231 quilòmetres durant el viatge, visitant les quatre capitals (Bogotà, Montevideo, Buenos Aires i Santiago de Xile), a banda d’altres poblacions del territori com Villavicencio (Colòmbia) i La Plata (Argentina).

Trobades amb grans personalitats polítiques

A Argentina, Aragonès es va reunir amb el cap dels ministres del govern d'Argentina, Agustín Oscar Rossi, a la Casa Rosada (Buenos Aires). Aragonès i Rossi van parlar sobre les relacions entre l'Argentina i Catalunya, i els "llaços" culturals, socials i econòmics que "comparteixen", així com els vincles "històrics" que hi ha hagut entre els dos països. A l'Uruguai, el dirigent independentista es va trobar amb l'expresident d'Uruguai Pepe Mujica i l'exvicepresidenta Lucía Topolansky. En una declaració posterior als mitjans, Mujica va explicar que somia amb una Espanya "més federal" que reconegui els "diferents pobles que viuen a Iberia". L'expresident de la República d'Uruguai i Topolansky van rebre Aragonès i Serret a casa seva, a Montevideo, en una reunió "fraternal".

Amb qui no es va poder veure el president català és amb el seu homòleg colombià, Gustavo Petro. El president de la Generalitat va explicar que les "circumstàncies internes" de Colòmbia impossibilitaven una trobada entre els dos dirigents aquell mateix dia. En aquest sentit, el cap del Govern i el president colombià van indicar que tenen "previst" trobar-se en una altra ocasió, ja sigui en algun futur viatge d'Aragonès a Llatinoamèrica, o en alguna visita de Petro a Europa.