El vicepresident del Govern, Pere Aragonés, ha reclamat que Catalunya pugui decidir sobre la "gestió i destinació" del fons europeu de recuperació de 750.000 milions d'euros per fer front als efectes adversos de la crisi del coronavirus. El número dos de l'Executiu de Torra ha justificat aquesta demanda argumentant que "som nosaltres els que millor coneixem les necessitats econòmiques i socials del territori”.
Aragonès s'ha expressat d'aquesta manera al fòrum virtual “Agenda 2030: from global emergències to solutions at the regional level”, organitzat aquest divendres per Regions4 i Nacions Unides. Més enllà de qui prengui les decisions sobre aquest fons, el vicepresident l'ha valorat positivament i ha insistit que l’estratègia de recuperació econòmica després de la pandèmia "passa necessàriament perquè les administracions públiques tinguin un paper protagonista i els governs apostin clarament per les polítiques expansives".
"Aquest no és el moment de l’austeritat, sinó que és indispensable fer exactament el contrari: aplicar polítiques expansives", ha comentat en la línia del que ja ha vingut dient en els darrers dies. Precisament, en el ple monogràfic sobre la Covid-19 celebrat la setmana passada al Parlament, Aragonès ja va advertir que "els plans de reactivació sí que tenen ideologia" i va acusar les suposades mesures 'tècniques' de la crisi del 2008 de "neoliberals".
Agenda 2030
Pel que fa a l'Agenda 2030 i els seus objectius, el coordinador nacional d'ERC ha promès que el Govern "situarà els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) al centre de la reconstrucció econòmica de Catalunya després de la Covid-19".
Sobre això, Aragonès ha alertat que el cost de reactivar l'economia catalana "no pot ser fer un pas enrere en la lluita contra el canvi climàtic". En aquest sentit, ha destacat el compromís sostingut del Govern amb els ODS i ha posat com a exemple l’aprovació al setembre del 2019 del Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 i, més recentment, l’aposta pels ODS en els pressupostos de la Generalitat del 2020 o l’Acord nacional per a una societat basada en el coneixement.
"És imprescindible que els fons arribin el més aviat possible"
Sobre aquest fons de recuperació europeu també ha parlat avui el conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, que ha reclamat als estats de la Unió Europea un ràpid acord. "És imprescindible que els fons arribin el més aviat possible als territoris. No podem esperar a inicis del 2021", ha assenyalat Solé en una atenció a mitjans després de reunir-se amb els delegats a l'exterior per analitzar la projecció de Catalunya i les mesures contra la covid-19.
Segons Solé, "ara més que mai cal la màxima celeritat perquè els fons puguin ser invertits en el territori" per tal de "revertir" la situació "complexa" provocada per la pandèmia. Pel que fa a la reunió amb els delegats a l'exterior, el conseller d'Acció Exterior ha defensat que el Govern pren "les decisions" per lluitar contra la pandèmia "en funció de les necessitats del país". "Cal mostrar la confiança en el país i en tota la informació que donem des de Catalunya", ha dit Solé als delegats.