El president Pere Aragonès compareixerà dimecres que ve davant del Parlament de Catalunya. Ho farà, com és preceptiu, per a donar explicacions de la remodelació del Govern de la Generalitat, marcada per la sortida de Junts per Catalunya i l'entrada d'exdirigents d'altres espais polítics, com el PSC catalanista (Joaquim Nadal), l'antiga Convergència (Carles Campuzano) i l'òrbita dels comuns (Gemma Ubasart). Un executiu monocolor d'ERC que, ara per ara, també està en minoria parlamentària: només li donen suport els 33 diputats republicans a la cambra catalana. La resta, de moment, continua en una oposició frontal, també Junts i la CUP.
D'aquesta manera, el ple de la setmana que ve arrencarà el dimecres, a les nou del matí, amb la compareixença del president de la Generalitat per a retre comptes de la nova composició del Govern de Catalunya. Segons fonts parlamentàries, la previsió és que el cap de Govern comparegui durant mitja hora i, amb el debat amb els grups (que tindran deu minuts cadascun), s'allargui durant dues hores. A les onze començaria la sessió de control al Govern i al president. El ple finalitzarà divendres al matí, després de deu interpel·lacions i set mocions.
Ara per ara, el president Aragonès té el terreny en contra. El té per part de l'independentisme. Junts per Catalunya li continua reclamant una qüestió de confiança o la convocatòria d'eleccions, negant la "legitimitat" del nou executiu, mentre la CUP fa temps que se situa en una oposició frontal. Els comuns també adverteixen que el nou executiu no compta amb els números i que haurà de conformar una "majoria progressista" que inclogui el PSC.
Tensió a la Junta
La ruptura del Govern de coalició entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya ha provocat un terratrèmol que s’ha fet notar més enllà de les parets del Palau de la Generalitat. Aquest dimarts ha tingut lloc al Parlament la primera reunió de la Junta de Portaveus després del divorci i ha estat tensa. El motiu de conflicte ha estat la llei audiovisual, que separa els dos exsocis i que finalment ha estat inclosa en l’ordre del dia del ple de la setmana que ve. Fonts de Junts per Catalunya asseguren que allà s’ha vist clarament que ERC ho ha intentat impedir però estava en clara minoria, amb la resta de grups en contra. Aquestes fonts descriuen un ambient de “nerviosisme”, amb la vicepresidenta Alba Vergés “perdent els papers”. Des de l’equip de Vergés desmenteixen “cap tensió amb Junts i menys per la llei audiovisual”. L’únic moment de tensió, indiquen, ha estat quan l’extrema dreta de Vox ha intentat presentar una iniciativa que no ha comptat amb prou suport “i ha fet el típic estirabot”.
Pressupostos, primer de molts obstacles
Els pressupostos, que ara pilotarà la consellera Natàlia Mas, seran la primera prova de foc del nou Govern. Ara per ara, als comptes no li surten els números. La seva aprovació passarà necessàriament pel concurs de Junts per Catalunya o del PSC, els dos grans grups de la cambra a banda d'ERC. Els exsocis dels republicans de moment s'han situat en una oposició frontal al nou executiu en solitari. I els socialistes allarguen la mà per a "acords puntuals", com els pressupostos, però els republicans rebutgen aquesta mà estesa argumentant que no estan compromesos en la fi de la repressió. Per això ja s’estan plantejant escenaris que semblaven inversemblants fa poc dies, com una pròrroga pressupostària. Però en vindran d'altres, de desafiaments, com la taula de diàleg. En aquests moments s'albira una cursa d'obstacles. En aquest context han pres possessió, aquest dimarts a les nou del matí, els nous consellers del Govern, que ja s'han posat a treballar immediatament, amb la primera reunió del nou Consell Executiu a les deu.