El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparat aquest divendres "la bona salut" de la xarxa dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb la falta d'inversió i l'"abandó" per part de l'Estat del servei de trens de Rodalies. I ha demanat a l'Estat que traspassi a la Generalitat la competència per gestionar la xarxa ferroviària de Rodalies. Aragonès ha fet aquestes declaracions en l'acte d'entrada en servei de més trens en les línies Barcelona-Vallès després d'una inversió total de 120,4 milions d'euros per augmentar un 37,5% la seva capacitat, de 80 a 110 milions de viatges anuals, millorar la freqüència de pas, simplificar l'oferta i propiciar la parada dels combois de totes les línies en cada estació.

En aquest acte, celebrat a l'estació de Vallparadís Universitat, a Terrassa, el president català ha afirmat que "Catalunya serà un país pròsper i sostenible si apostem pel tren". Aragonès també ha incidit en "l'aposta pel transport públic" del Govern, amb inversions en quinze nous trens, que permetran millorar la freqüència de pas al tram de Sant Cugat del Vallès a Barcelona, on serà cada 2,5 minuts, i en el de connexió de Terrassa i Sabadell amb la capital catalana, que serà cada 5 minuts en hora punta.

Aragonès defensa la mobilitat sostenible

En aquest marc de millores, ha subratllat "l'aposta clara i decidida" del seu govern "pel ferrocarril, amb un compromís ineludible amb la mobilitat sostenible". I ha indicat que aquesta inversió en el servei de ferrocarril suposa "un altre salt qualitatiu en la millora del servei públic i, sobretot, en la millora del dia a dia dels ciutadans", que veuran com la infraestructura s'ha transformat "en un metro" i tindran "més incentius per abandonar el vehicle privat".

Connectar la línia d'FGC Anoia-Baix Llobregat fins a Gràcia

D'altra banda, ha recordat el recent anunci de la licitació de les obres que permetran la connexió de la línia d'FGC Anoia-Baix Llobregat fins a Gràcia, la qual cosa, ha afirmat, "millorarà la connectivitat i la intermodalitat de la xarxa de Ferrocarrils". A més, ha apuntat que "el que estem fent en el conjunt dels FGC volem que arribi també al conjunt del país".

Aragonès assenyala l'"abandó" de l'Estat amb Rodalies

Finalment, pel que fa al funcionament del servei de Rodalies a Catalunya, el president ha recalcat que "s'ha demostrat de forma reiterada la ineficàcia, la falta d'inversió i l'abandó del servei de Rodalies de Catalunya". Aquesta situació, ha assegurat, "no és nova, ve des de lluny i suposa un problema per a molts ciutadans, urgent i inajornable". I ha reblat que "tots els ciutadans tenen dret a tenir un bon tren que els faci la vida més fàcil en lloc de crear-los mal de cap".