La carpeta de Pegasus no està tancada a Europa. Així ho ha assegurat el president, Pere Aragonès, després de reunir-se amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per abordar l'escàndol provocat per l'spyware del qual ell mateix n'ha estat víctima. Aragonès s'ha trobat amb Reynders després de set anys de la darrera reunió d'un president de la Generalitat amb un membre de la Comissió Europea.
El veto de l'Estat espanyol durant el procés independentista havia barrat qualsevol intent del Govern d'accedir a les institucions europees i no ha estat fins que s'ha rebaixat la tensió i s'ha reprès el diàleg que la situació s'ha normalitzat. Tot i que el mateix Aragonès s'ha encarregat de destacar que s'ha reprès el contacte amb un tema que afecta directament l'Estat espanyol, com és l'espionatge a dirigents independentistes, des del Govern s'ha admès que Reynders coneixia perfectament la situació a Catalunya i el procés de diàleg obert amb l'Estat.
Carpeta oberta
En acabar la reunió el president ha assegurat en declaracions a les portes de la Comissió que ha constatat que també les institucions europees estan preocupades per aquest afer, per la qual cosa el comissari de justícia ha fet un requeriment d'informació a les autoritats espanyoles. “És una carpeta que no està tancada”, ha advertit.
Ha denunciat que aquesta mena de seguiments “no són admissibles en una democràcia” i que “cal protegir els drets fonamentals de la ciutadania, entre els quals el dret a la privacitat, a la intimitat i a què ningú sigui espiat per raons polítiques, com ha passat a Catalunya.
Castellà a l'escola
Durant la trobada, el comissari de Justícia ha posat també damunt la taula la situació del castellà a les escoles de Catalunya, un tema que Ciutadans, que igual com Reynders forma part de la família liberal europea, ha denunciat de manera molt activa a les institucions de Brussel·les. El president ha explicat a Reynders que el Parlament va aprovar una nova legislació en aquest tema i que el TSJC ha admès que amb la nova normativa no es pot aplicar la sentència que imposar un 25% de castellà a les aules, però el Tribunal Constitucional encara ha de pronunciar-se al respecte.
Segons fonts comunitàries citades per l'agència Efe, Reynders hauria demanat a Aragonès que es compleixi la sentència sobre el 25% de castellà, la qual cosa des del Govern s'ha negat a més d'assegurar que el tema del català havia ocupat 5 minuts d'una reunió d'una hora. En qualsevol cas, el comissari ha publicat una piulada on fa referència a la importància de "garantir la completa aplicació de les sentències de la Cort".
Abans de la reunió, la líder de Cs, Inés Arrimadas, que també era a Brussel·les havia avisat públicament Aragonès que el seu partit porta molt temps informant Reynders sobre aquest tema.
Interconnexió
Aragonès ha aterrat a la capital belga literalment blindada per la celebració d'una cimera europea. Precisament, ha estat en el marc d'aquesta cimera que s'ha celebrat la reunió entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el president francès, Emanuel Macron, en què s'ha decidit aparcar el MidCat i substituir-lo per un corredor submarí d'energia verda.
La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, s’ha encarregat d’explicar a Aragonès l’acord. El president ha valorat "positivament" la decisió, ha subratllat que situa Catalunya i Barcelona com un punt neuràlgic de la nova estructura energètica europea; i que hi ha una aposta clara per l'hidrogen verd -que ha vinculat amb projectes d'energia renovable amb els fons NextGeneration.
Això no obstant, ha especificat que un cop s'ha tancat l'acord polític entre Estats, ara caldrà entrar al detall i aterrar-ho en forma de projecte, i aleshores és quan haurà d'entrar el Govern en la negociació.