El vicepresident, Pere Aragonès, ha signat aquesta tarda el decret que deixa sense efecte la convocatòria de les eleccions del 14 de febrer i on s'anuncia una nova convocatòria per al 30 de maig. Aragonès ha protagonitzat tot seguit una compareixença en què ha advertit que mantenir el calendari com estava previst era un risc inassumible a nivell sanitari i un perjudici per a la participació que requereixen els comicis. Així mateix, ha agraït als partits la predisposició i la comprensió per acceptar la nova data.
"Demano que tots mantinguem l'actitud responsable que hem mostrat avui. Que aïllem la pandèmia de la disputa electoral. No contribuïm a confondre més la ciutadania en un context tan dur com l'actual per pur càlcul electoral. Siguem responsables", ha reclamat en la compareixença acompanyat de la consellera de Presidència, Meritxell Budó.
Aquest ha estat el punt i final d'una setmana de negociacions entre els partits per acordar una mesura no contemplada a la legislació, com és la suspensió d'una convocatòria electoral. Al matí, Aragonès ha encapçalat una reunió amb els partits acompanyat de bona part del Govern on ha exposat els plans de l'executiu per deixar els comicis per al 30 de maig. El PSC ha estat la formació que s'ha mostrat més reticent a aquest calendari i no ha descartat la possibilitat d'un recurs.
Tant a la reunió com en la intervenció pública, Aragonès ha garantit que l'executiu compareixerà "tant com calgui" a la Diputació Permanent del Parlament, ara dissolt, per donar explicacions sobre la seva acció de Govern, i buscar "espais de diàleg i cooperació" amb totes les forces polítiques.
Les setmanes més difícils
El vicepresident ha argumentat que les eleccions s'ajornen al 30 de maig perquè el procés electoral no coincideixi amb les setmanes més difícils de la tercera onada de la pandèmia i perquè ningú hagi de renunciar al seu dret a vot per por de contagiar-se. "Venen setmanes on tots hem d'estar centrats únicament en l'evolució de la pandèmia i en la necessitat d'evitar el col·lapse del sistema sanitari", ha advertit.
Ha assegurat que havien escollit el 30 de maig com a nova data perquè presentarà "un clima menys propici per la pandèmia i una gran part de la població ja estarà vacunada". Això no obstant, el decret del Govern preveu que abans que es convoqui formalment la nova cita electoral caldrà abordar una "nova anàlisi de les circumstàncies epidemiològiques i de salut pública" i fer un nou debat al si del Govern.
Aquest matí Aragonès i part de l'executiu s'havia reunit amb la mesa de partits al Parlament per comunicar-los el nou calendari. A la tarda ha reunit un Consell Executiu extraordinari per aprovar definitivament l'ajornament del 14-F i la nova previsió per al 30 de maig.
Circumstàncies epidemiològiques
La consellera de Presidència ha recordat que un informe de la Comissió Jurídica Assessora del passat 17 de setembre concloïa que "si no és possible garantir la celebració de les eleccions en condicions de llibertat i d'igualtat de manera que es pot posar en qüestió el caràcter veritablement democràtic de les eleccions i la legitimació democràtica de les institucions que en resulten" existeix la possibilitat de suspendre els efectes de la convocatòria i reprendre'l en el moment en què les circumstàncies ho permetin.
Budó ha recordat que l'ajornament estava previst en el decret de convocatòria del 14-F; s'ha referit a les circumstàncies epidemiològiques exposades avui pel responsable de Salut Pública de Caalunya; i l'advertiment les mesures que s'havien adoptat són insuficients per a la plena garantia de la salut de la ciutadania en un context electoral.
Abans d'acabar ha anunciat que en els propers dies s'informarà de com es configura el calendari electoral i els canvis i modificacions que hi caldrà introduir. A tall d'exemple, ha apuntat que caldrà modificar el cens electoral