El xip europeu i l'energia verda han centrat la segona jornada del president, Pere Aragonès, a Brussel·les en què s'ha reunit amb el comissari de Mercat Interior, Thierry Breton. La reunió s'ha produït l'endemà que el president francés, Emmanuel Macron, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, anunciessin que el projecte del MidCat ha quedat substituït per una corredor d'hidrogen verd que s'obrirà entre Barcelona i Marsella, el BarMar. Aragonès ha assegurat que aquesta nova infraestructura estratègica convertirà Catalunya en un hub energètic, amb el que això pot comportar per al desenvolupament de les indústries associades i la cadena de valors que impulsarà, entre d'altres, des del punt de vista de recerca o serveis auxiliars.
La incògnita dels pressupostos de l'Estat
En el contacte posterior amb la premsa, el president ha evitat avançar quin serà el posicionament d'ERC davant dels pressupostos de l'Estat. A les 14 hores d'aquest divendres acaba el termini per a la presentació d'esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'Estat que s'hauran de votar el 27 d'octubre i el govern de Pedro Sánchez ha intensificat les darreres hores les negociacions amb els 13 diputats d'ERC, els 6 del PNB i els 5 de Bildu, per poder garantir els vots suficients per rebutjar les esmenes a la totalitat presentades. De moment 166 diputats s'han posicionat a favor de permetre la tramitació dels comptes, mentre que 159 s'hi han posicionat en contra.
Hub d'energia verda
Aragonès ha explicat a Breton que Catalunya està preparada per contribuir al projecte del xip europeu però també en el desenvolupament d'energies verdes, amb projectes que s'han impulsat com la Vall d'hidrogen de Tarragona, que des d'ahir, amb l'anunci de Sánchez i Macron, hauria adquirit una "dimensió estratègica". "Aquest corredor arriba en un moment en què Catalunya ha fet els deures. Ho veiem com una excel·lent oportunitat en el procés de reindustrialització de Catalunya", ha assegurat. El president, que va mostrar a la ministra Rivera la disposició a participar en la concreció del projecte, ha mostrat la confiança que aquesta nova infraestructura afavoreixi l'arribada de fons europeus. "Ens dona l'oportunitat que Catalunya sigui un hub energètic de l'hidrogen verd a Europa amb tot el que es pugui generar al voltant", ha reblat.
Aquest posicionament a favor del BarMar es produeix després que Aragonès havia estat el primer defensor de la infraestructura del MidCat que havia d'unir Catalunya amb França i que ahir Macron i Sánchez van desestimar. Precisament, Aragonès va aprofitar un viatge a Stuttgart per buscar la complicitat del govern alemany en a favor d'aquesta infraestructura que es va començar a construir el 2010 i va quedar congelada el 2019. A parer del president, la crisi energètica provocada per la guerra a Ucraïna, havia convertit el MidCat en una infraestructura estratègica.
El president ha tancat amb aquesta reunió amb el comissari de Mercat Interior, la seva visita a Brussel·les amb què ha reprès les relacions institucionals amb els màxims representants de la Comissió Europea després de set anys en què el veto de l'Estat provocat pel pols independentista havia barrat el pas als despatxos de les institucions europees.
Aquest dimecres, Aragonès es va reunir amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, amb el qual va aborda la polèmica provocada per l'espionatge amb Pegasus. Així mateix, Reynders, que igual que Ciutadans forma part de la família liberal europea, va preguntar a Aragonès sobre l'aplicació del 25% de castellà a les aules i va subratllar que les sentències dels tribunals s'han de complir. La líder de Cs, Inés Arrimadas, que també era ahir a Brussel·les, ja havia advertit públicament al president que el comissari de Justícia li preguntaria sobre aquest tema.