"Treballem perquè els quatre grups continuïn en l'aprovació d'un text legislatiu que doni cobertura als centres, reguli el paper de les llengües i el seu aprenentatge i protegeixi els docents". Aquest és el missatge del president Pere Aragonès en plenes converses contrarellotge per arribar a un acord pel català abans del 31 de maig, data límit fixada pel TSJC per aplicar el 25% del castellà a les aules. Sempre amb la intenció de defensar el català a l'escola i davant d'un "criteri que no és pedagògic ni tan sols jurídic, sinó arbitrari" el Govern, ha avançat Aragonès, treballa per elaborar aquest text, també amb Junts, tot destacant que el més important no són les negociacions, de les quals els socis de Govern ja se'n van despenjar davant les crítiques de les entitats en defensa pel català després de l'acord amb ERC, comuns i PSC, sinó el resultat final: "En la defensa de la llengua no s'hi valen excuses, treballem pel màxim consens possible", ha dit en una entrevista des de Brussel·les a Ser Catalunya.
Davant les polèmiques que hi ha hagut pel fet que Junts rebutgés l'acord, una decisió que va provocar moltes crítiques des d'ERC, PSC i comuns, ara Aragonès ha volgut recordar que "el més important és defensar el model de escola catalana, que ha de millor molt en l'ús i l'aprenentatge del català". Per això, s'ha referit al "treball intens" que s'ha engegat en les últimes hores per arribar a un consens. Ahir dimarts, abans de la reunió del Consell Executiu, el mateix president es va reunir amb els màxims responsables de Junts per intentar rebaixar la tensió. Sobre les reunions, ha destacat un "consens ampli sobre com ha de ser el tracte de les llengües", motiu pel qual ha reiterat que la qüestió final ´ws que "els alumnes tinguin plenes competències oral i escrites en català, castellà, l'aranès i l'anglès".
Acord pels Jocs
A banda del català, també hi ha un altre acord que corre pressa al Govern: el de la candidatura compartida amb l'Aragó pels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030, quelcom que considera que és "una excel·lent oportunitat pel Pirineu català i el d'altres territoris". Amb tot, ha avançat que els Jocs han de ser "sostenibles, sense grans operacions urbanístics, que aprofitin les infraestructures existents i que serveixin per posar el Pirineu al mapa, accelerant algunes infraestructures que no depenen de la Generalitat". A més, ha lamentat la polèmica generada des de l'Aragó i ha fet valdre l'acord entre Catalunya l'Estat i el COE, una entesa que és la base del consens, segons el president.
Sense reunió amb Sánchez
Tot i que, mentre esperaven a Ursula von der Leyen, Aragonès i Pedro Sánchez es van emplaçar a reunir-se per l'escàndol del CatalanGate, aquesta trobada encara no s'ha produït. Amb tot, el president ha considerat "extremadament urgent" que es produeixi aquesta reunió, sempre que aquesta vagi més lluny d'una simple "fotografia" entre els dos presidents. Per tot plegat, ha insistit en la seva crida a la transparència, amb la desclassificació dels documents. "A partir d'aquí cal saber qui va donar l'ordre i qui en tenia coneixement i que s'assumeixi la responsabilitat, perquè és un espionatge polític a qui pensa diferent. Malauradament, la situació no avança". Per això, ha denunciat que Sánchez està tractat Catalunya com "un país sotmès". L'única trucada que s'ha produït, a hores d'ara, ha estat de Sánchez a Aragonès per l'accident del tren a Sant Boi.