El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la necessitat de “començar a construir alternatives” per si la negociació amb l’Estat, la taula de diàleg, s’encalla i no aporta els resultats previstos. Així ho ha assegurat Aragonès en el tradicional missatge institucional d’enguany, que, per primer cop, s’ha fet per Sant Esteve i no com fins ara, per Cap d’Any, a l’escola Rosselló Pòrcel de Santa Coloma de Gramenet, una de les primeres que va implantar la immersió lingüística a tot Catalunya durant el curs 1983-84, a petició dels pares i mares dels alumnes.
En el seu missatge institucional, Aragonès també ha mostrat el seu convenciment que de cara al 2022 “hem d’aconseguir fer el tomb a la crisi democràtica que fa massa temps que arrosseguem”. I ha fet notar que “ha de ser l'any en què comencem a desbloquejar el conflicte amb l'Estat, en què la negociació avanci i comenci a aportar resultats tangibles”, perquè “cal començar a oferir una resposta a l’àmplia majoria de ciutadans i ciutadanes que saben que la resolució del conflicte amb l’Estat passa per l’exercici del dret a l’autodeterminació i l’amnistia”.
Potenciar l’escola en català
Un dels punts més importants del discurs del president ha estat el de la defensa de la immersió lingüística. En aquest sentit, ha recordat que els pares i mares de l’escola Rosselló Pòrcel, l’any 1983, “volien que els seus fills i filles aprenguessin català perquè eren plenament conscients que així contribuïen a la cohesió social del país i oferien un futur d’oportunitats per als seus fills i les seves filles”. I ha afegit que “els hem d’estar enormement agraïts”, perquè “d’ells va néixer el model actual d’escola catalana”.
“Hem de potenciar l’escola, el seu model lingüístic, la seva capacitat de cohesió i de generar oportunitats, perquè, sense cap dubte, és el nucli de la nació catalana”, ha insistit el president. I amb aquest objectiu ha situat la mesura d’estendre la gratuïtat de l’educació als infants de 2 anys a partir del pròxim curs. “Pel mateix motiu estem treballant amb tota l’energia i tota la decisió per assegurar que la llengua catalana continua jugant un paper neuràlgic en el sistema educatiu de Catalunya”, ha conclòs Aragonès.
Esperança contra la Covid
Com ja va passar l’any passat, un dels temes que ha centrat bona part del discurs institucional ha estat la covid. Enguany, Aragonès, ha insistit a transmetre un missatge d’“esperança i confiança” davant les dificultats. El president de la Generalitat ha fet una crida perquè “deixem enrere els discursos derrotistes i reforcem la confiança en nosaltres mateixos, en tot el que tenim com a país i que ha de despertar tot el nostre orgull”. “Ens en sortirem, de la mateixa manera que aquest país ha superat moments dificilíssims al llarg de la història”, ha reblat.
Pel que fa als efectes de la crisi provocada per la covid, Aragonès s’ha mostrat convençut que “el 2022 aconseguirem acabar de capgirar la crisi, donant un nou impuls a les vacunes i, sobretot, dirigint tots els esforços dels fons Next Generation a una reactivació econòmica en clau transformadora”. “Estem construint alternatives, hem d’oferir noves oportunitats per tal que ningú es quedi enrere”, ha assegurat, i ha emfatitzat que amb el nou pressupost “disposarem de molts més recursos per situar-nos al costat de la gent”.
Per acabar, Aragonès ha afirmat que “tenim tot el futur al davant” i ha instat a “abocar-hi tota la nostra energia i il·lusió, tota la nostra voluntat transformadora, situats sempre al costat de la gent, pensant sempre en la Catalunya sencera, un país obert al món, que volem fer més just, més pròsper i més sostenible”. “Tot això és el que ha mogut Catalunya al llarg de la història, aquesta voluntat col·lectiva de construir un futur millor per als nostres fills i les nostres filles”, ha conclòs.