El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut portar també davant dels empresaris reunits a la trobada anual del Cercle d'Economia el seu crit d'alerta sobre l'arribada d'un govern de la dreta i la ultradreta a l'Estat. Possiblement no podia trobar un públic menys receptiu a la seva alarma, però ha insistit, igual com ha fet al matí des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, en la idea d'un "front democràtic per donar-hi resposta", per "sumar i mobilitzar" el país, davant del que ha descrit com una "amenaça real d'un govern de PP i Vox". Això sí, aquest vespre ha puntualitzat que el que planteja no és una llista conjunta de dos partits, en referència a ERC i Junts, de cara a les properes eleccions generals.
No tot eren empresaris a l'auditori de l'Hotel W de Barcelona on se celebren les jornades del Cercle. Des de la primera fila seguia la intervenció el ministre José Luis Escrivà, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, els expresidents José Montilla i Artur Mas, els consellers Carles Campuzano, Roger Torrent i Natàlia Mas, l'alcaldable de Junts, Xavier Trias... Però també el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, o el president de Foment, Josep Sànchez-Llibre, entre d'altres.
No una llista de dos partits
A la seva intervenció Aragonès ha alertat que les condicions seran adverses en la propera legislatura espanyola i amb un govern "que viurà de la contraposició amb el que significa Catalunya". Per aquesta raó ha reiterat la seva crida del matí, sobre un "gran front democràtic" sobretot de sobiranistes i independentistes, que mobilitzi el conjunt del país contra "l'amenaça real d'un govern PP-Vox", que obliga a "fer possible de nou una entesa". "Vull ser clar, no es tracta de fer una llista de dos partits sinó una aliança àmplia de fons", ha puntualitzat, descartant una candidatura conjunta de cara a les eleccions del 23-J, i insistint a reclamar generositat, unitat i fermesa.
Tot i que la major part de la intervenció d'Aragonès ha estat de caràcter econòmic, en el debat posterior a la seva intervenció, el president del Cercle, Jaume Guardiola, li ha demanat una valoració dels resultats electorals d'aquest diumenge i sobre la convocatòria de les eleccions generals del 23-J. Aragonès ha retret que el fet que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "hagi donat per tancada la legislatura abans d'hora està posant una catifa vermella a un canvi de govern a l'Estat", i que convocant les eleccions "sembla que ho dona tot per perdut". "I Catalunya s'ha de preparar. S'ha de defensar el país", ha insistit.
El Cercle reclama millorar el finançament
El president del Cercle, Jaume Guardiola, també ha retret que el Govern no defensi un millor sistema de finançament que superi els desequilibris actuals, i que no hagi aprofitat el seu paper com a soci imprescindible del govern de Pedro Sánchez per millorar el sistema de finançament autonòmic. Guardiola ha recordat que aquesta havia estat una reivindicació forta de la política catalana -"estem convençuts que ha de seguir sent-ho", ha afegit- i que el procés ha provocat que es deixés de banda.
Aragonès ha insistit que el model que convé a Catalunya és la independència i que qui no hi estigui d'acord hauria de defensar que tots impostos es recaptin des de Catalunya i es pagui pels serveis prestats a l'Estat. "El problema no està en entrar a discutir a Catalunya amb altres territoris", ha replicat, a més de responsabilitzar l'Estat de provocar un creixement desequilibrat assumint tots els marges d'increments fiscals. "Malauradament no hi ha hagut les condicions polítiques per afrontar un debat que no sigui un repartiment d'engrunes entre territoris sinó que hi hagi realment una transferència de fons de l'Estat", ha lamentat.