No quedar-se en la superfície de les imatges impactants dels carrers en flames i entrar en profunditat per diagnosticar i posar remei al motiu de fons de les protestes. Ha estat l'essència del discurs que Pere Aragonès ha adreçat aquest matí al Parlament, en la seva compareixença sobre els aldarulls generats els darrers dies arran de l'empresonament de Pablo Hasél. El vicepresident ha mostrat el seu suport explícit al cos dels Mossos d'Esquadra i ha condemnat els actes violents, però a la vegada ha emplaçat les forces polítiques a anar a l'arrel del problema i entendre per què el jovent s'ha alçat.
Coincidint amb les negociacions per formar Govern, en què bona part de les converses —especialment amb la CUP— se centren en el debat sobre el model d'ordre públic, Aragonès ha fet un exercici d'equilibrisme entre el rebuig frontal a la violència i l'empatia amb el malestar del jovent a Catalunya. "La violència només empitjora els conflictes i n'allunya la solució", ha manifestat. En aquest sentit ha recordat als manifestants que hi ha mecanismes per poder-se expressar pacíficament. És en aquest punt que ha garantit que "els Mossos d'Esquadra comptaran sempre amb el suport del Govern de la Generalitat" i ha agraït la seva actuació. A més, ha llançat un avís a navegants, que "en cap moment es pot criminalitzar tot un cos ni posar en qüestió la seva professionalitat" per fets aïllats.
Ara bé, el vicepresident ha admès que "algunes actuacions dels Mossos han estat objecte de crítica". El cas més evident, la nova pèrdua d'un ull durant els disturbis. "Ens dol immensament, i el compromís del Govern és col·laborar per escatir com es van produir els fets i dirimir responsabilitats si es demostra que hi ha hagut una actuació negligent". Davant de situacions com aquesta, ha apuntat que cal "avaluar" el paper dels agents "amb ànim constructiu" perquè "com a col·lectiu humà, sempre es poden cometre errors".
Seguint el fil d'aquesta reflexió, s'ha referit a l'ús dels projectils de foam, que la CUP exigeix que s'eliminin. Aragonès considera que no es pot córrer i fer el debat en calent, que cal esperar que hi hagi un nou Govern per encetar aquest debat, acompanyats d'experts. Per això ho emmarca en una comissió d'estudi al Parlament com la que hi va haver entre 2013 i 2015 i que va acabar prohibint les pilotes de goma a Catalunya.
Llei mordassa i delicte d'injúries
De la mateixa manera que ha reclamat que no es criminalitzi els Mossos, ha fet el mateix amb els joves que es mobilitzen aquests dies, perquè la majoria han sortit pacíficament. Aragonès ha radiografiat les protestes d'aquests dies, per no quedar-se només amb les imatges cridaneres dels incidents. "Quedar-nos aquí seria un error" i "deixar en mans dels Mossos la solució a un conflicte social i polític", també.
El diagnòstic que en fa el vicepresident és que "el Codi Penal conté articles que han quedat clarament superats" i que han dut a l'empresonament de Pablo Hasél, però també han conduït Valtònyc a l'exili. Una persecució que, en paraules d'Aragonès, no es pot compartir "per molt que no agradin o no s'estigui d'acord amb el que diguin les seves cançons". En aquesta línia, ha defensat que "la crítica política, per molt que ofengui, per molt que fereixi sentiments, ha de formar part d'una societat democràtica i madura". I això, ha dit, no passa a l'Estat espanyol.
Davant d'aquesta constatació, ha emplaçat Pedro Sánchez a complir les seves promeses i derogar la llei mordassa, que segueix vigent tres anys després de la investidura del líder del PSOE. Alhora, ha exigit que s'elimini el delicte d'injúries a la corona, perquè "el cap d'Estat ha de poder ser criticat".
Una generació perduda
En paral·lel al fet que la llibertat d'expressió està massa assetjada a l'estat espanyol, l'anàlisi d'Aragonès ha afegit que cal entendre, que no justificar, que els joves viuen en un malestar evident motivat per la "manca d'expectatives". Després de la crisi del 2008, ha arribat la de la pandèmia, que ha pintat d'incertesa el futur de les generacions més joves. "Un any de vida restringida, sense vida social durant l'etapa més vital de les seves vides, provoca malestar i ho hem de tenir en el radar", ha conclòs.
La CUP vol estirar ERC més a l'esquerra
Com era de preveure, les converses que ERC manté en paral·lel amb Junts, la CUP i els comuns per un acord d'investidura i de Govern s'han colat en el debat d'aquest matí. Els anticapitalistes han aprofitat per marcar distància amb els republicans, a qui han demanat que es desempallegui de l'accent neoliberal que ha tingut durant la seva etapa de govern amb Junts per Catalunya.
El diputat Vidal Aragonès ha preguntat directament al vicepresident "què té d'esquerres ERC, si el seu model públic és la gestió privada". El cupaire també ha lamentat que Aragonès hagi afirmat que no es pot qüestionar la professionalitat del cos de Mossos d'Esquadra, quan una noia ha tornat a perdre un ull durant els disturbis.
A tall de resum, ha advertit que "per la República i la independència, disposició absoluta, però si vénen a gestionar autonomisme i a aplicar receptes neoliberals, barricada".
Sobre la revisió del model d'ordre públic, Junts i comuns s'hi han mostrat partidaris. Això sí, han subratllat que cal abordar aquest debat des de la serenor i sense presses, en el marc d'una comissió d'estudi al Parlament que compti amb la participació d'experts en seguretat. Albiach s'ha posat al costat de la CUP remarcant que cal eliminar les bales de foam.
A la imatge principal, el vicepresident Aragonès es dirigeix als diputats des de la tribuna d'oradors de l'hemicicle del Parlament. / ACN