El temporitzador que descompta el termini que queda fins al dia de la constitució del Parlament ha marcat el compàs de la conferència que Pere Aragonès ha protagonitzat aquest dijous al vespre per exposar el seu programa de govern, Al costat de la gent, i redoblar la pressió cap a Junts per Catalunya i la CUP. L'ambició d'ERC és arribar a divendres vinent amb un acord global pel repartiment de poder a la Mesa, la seva investidura, el nou govern i els pressupostos.

Sense cap acord ferm —de moment— per a la investidura, l'encara vicepresident en funcions s'ha enfundat el vestit de president, davant l'atenta mirada del seu mentor, Oriol Junqueras, i amb la presència a l'auditori de l'Espai Serrahima de Barcelona de les primeres espases de dos dels tres partits amb qui ERC aspira a pactar, Laura Borràs i Francesc de Dalmases de Junts i Eulàlia Reguant i Dolors Sabater de la CUP-Guanyem Catalunya. Els comuns se n'han despenjat, un indicador clar de com evolucionen les negociacions. També hi eren representants de les principals entitats de la societat civil, l'ANC, Òmnium, Pimec, Foment, el Cercle d'Economia, CCOO, UGT, la Intersindical, el Consell Nacional de Dones, el Col·legi d'Infermeres, la Taula del Tercer Sector i l'Institut Sobiranies. 

 

Sortir de la zona de confort

Conscient que l'acord es farà esperar i, si arriba, serà fregant el travesser, Aragonès ha arrencat contundent, deixant clar que Catalunya no es pot permetre seguir vivint en la interinitat. "Tots hem d'estar a l'altura. És essencial que tothom parli clar. De les negociacions n'ha de sortir un acord sòlid, honest i generós", ha dit, el "Govern del 3-O", amb Junts, la CUP i ECP. En aquest sentit ha demanat a la resta de forces polítiques "ser conscients del moment transcendental" que viu el país i que hi ha en joc "el futur de les properes generacions". Per això, els ha emplaçat a centrar-se en "els denominadors comuns, que són molts" més que no pas en el "qui" hi ha com a company de viatge i "abandonar vetos estèrils". Perquè, deixar que es tanqui la finestra d'oportunitat oberta el 14-F, "desaprofitar-la", "seria temerari i irresponsable". 

Seguint aquesta línia, ha exigit a les forces sobiranistes "renunciar a jugar amb la incertesa i els càlculs electorals". "Tots i totes hem de sortir de la nostra zona de confort", ha afirmat, fent una crida a "digerir les contradiccions i no mantenir-se en la comoditat de l'oposició". Encara en aquest capítol, un advertiment implícit al sector de Junts per Catalunya que pressiona per fer un pas al costat i deixar ERC a la seva sort. "Estic convençut que ningú estarà temptat de jugar la carta de la repetició electoral per obtenir millor resultat". Que la frase anava pel partit de Puigdemont és evident, tenint en compte que és l'única de les tres formacions amb qui negocia ERC que ha perdut diputats el 14-F. 


A primera fila, Junqueras escolta Aragonès; al darrere, Borràs i Sabater / Sergi Alcàzar

Esmena al passat convergent

Més enllà de l'emplaçament públic a Junts, la CUP i els comuns, Aragonès ha esbossat com s'imagina el nou govern que vol presidir, que ja bateja com la Nova Generalitat Republicana. En aquest apartat ha pronunciat una sentència que ho resumeix tot. "Hem d'acabar amb la frase d'això sempre s'ha fet així", una referència clara a l'etapa dels governs de Jordi Pujol. I ha seguit desenvolupant la idea, defensant que ERC ha vingut "a canviar inèrcies, no a gestionar".

D'aquí que aposti per un "govern que no reprodueixi esquemes del passat", amb una "estructura nova, moderna i 100% paritari", que trenqui "la dinàmica de compartiments estancs". Com a exemple, la proposta dels republicans de crear dues noves conselleries, la d'Igualtats i Feminisme i la de Transició Ecològica. 


Aragonès a l'Espai Serrahima de Barcelona. / Sergi Alcàzar

Independentisme integrador

La conferència ha estat un tastet del que serà el discurs d'investidura. A la conferència, que ha preparat al llarg dels darrers dies al costat de Junqueras, Aragonès ha parlat de les quatre revolucions que vol impulsar com a president: la social, la feminista, la verda i la democràtica. 

Com ja havia fet durant la campanya, el líder d'ERC s'ha compromès a imprimir un gir a l'esquerra a l'independentisme per garantir que la sortida de la crisi derivada del coronavirus es faci a partir de polítiques progressistes i no s'ajorni el rescat social necessari a Catalunya. 

Alhora, s'ha refermat en l'aposta d'ERC per un independentisme "integrador", que "recuperi la iniciativa" i que se centri a acumular més forces més que no pas a endinsar-se en una confrontació estèril que pugui acabar frustrant expectatives com va passar l'any 2017. 

La pressió del calendari

Cada dia que passa sense tancar un acord afegeix una mica més de pressió a les files republicanes, on són conscients que l'estratègia de Junts passa per aprofitar al màxim el calendari per poder collar més en la negociació i que ERC hagi d'abaratir les seves condicions. 

En paral·lel, i com ja és tradició, els timings de la CUP interfereixen en l'objectiu inicial d'ERC de tancar un acord de manera àgil i ràpida. Com ja ha passat en les dues darreres legislatures, els anticapitalistes sondejaran la militància abans de prendre una decisió definitiva. Segons apunten fonts del partit a ElNacional.cat, entre diumenge i dimarts s'ha convocat una segona ronda urgent d'Assemblees Obertes Parlamentàries, que organitzen la quinzena de territorals cupaires. Un cop recollida l'opinió de les bases, s'elaborarà un posicionament definitiu, que s'haurà d'acabar votant en un consell polític. 

A la imatge principal, Aragonès desgrana el seu programa de govern. / Sergi Alcàzar