Coincidint amb el primer aniversari des de les eleccions del 14-F que van donar la majoria absoluta a l'independentisme, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha fet una crida a "reactivar" la força del sobiranisme, "la força institucional i de mobilització política", per obligar l'Estat a "moure's". Ha estat en el marc d'una conferència a la sala oval del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), durant la qual ha reclamat propostes de l'Estat per avançar en la negociació, començant per la retirada de les causes contra el president Carles Puigdemont i la resta de polítics exiliats, tal  com ha reclamat el Consell d'Europa. Aragonès ha compaginat les crides a la unitat i a evitar els tacticismes amb els advertiments al govern espanyol, a qui ha advertit que si la propera legislatura hi ha un executiu del PP i Vox serà per "la poca valentia de l'actual govern de l'Estat".

A la primera fila, seguien l'acte els membres del Govern; la presidenta del Parlament, Laura Borràs, amb membres de la Mesa, i els responsables dels grups parlamentaris que han volgut assistir a l'acte, al qual han estat convidats tots els partits tret de Vox. La CUP no hi ha enviat cap representant, però, a banda de la plana major d'ERC, amb Oriol Junqueras al capdavant, hi eren presents la cúpula de Junts, amb el secretari general, Jordi Sànchez, així com el socialista Salvador Illa o Jèssica Albiach dels comuns. L'ANC estava representada per la seva presidenta, Elisenda Paluzie, i l'Òmnium, pel vicepresident, Marcel Mauri. També hi havia representants del món econòmic i social.

Aragonès ha admès que el procés de negociació amb l'Estat viu un moment de dificultat "per la poca valentia del govern espanyol", que es nega a fer una proposta política i dilata la convocatòria de la mesa de diàleg "per interessos de partit". Davant d'aquesta situació ha advertit que la reactivació de l'independentisme ha d'obligar l'Estat a moure's tal com, segons ha dit, van demostrar els indults, que "no són la solució" però han estat "un pas important" perquè reconeixen que la sentència del Suprem va ser injusta. Com ha fet en altres ocasions, Aragonès s'ha referit a l'experiència d'Escòcia, que va acordar un referèndum amb la Gran Bretanya el 2012, o el Quebec, que es va dotar d'una llei de la claredat, per fixar les regles del joc.

 

De braços plegats

"Si la negociació no avança, si no es comencen a visualitzar resultats, és evident que no ens podem quedar de braços plegats", ha advertit, tot i que no ha concretat quina serà la resposta davant del fracàs de la taula de diàleg. Això sí, ha cridat un cop i un altre l'independentisme a mostrar la seva força, cohesió i unitat d'acció, un procés que ha descrit com "posar en moviment les bases del nou catalanisme modern". Per fer-ho ha assenyalat diferents condicions, la primera de les quals "enfortir i visualitzar" els grans consensos de la societat catalana, com a nació, terra d'acollida, amb el català com a llengua comuna,... Amb aquest objectiu ha anunciat que posarà en marxa un diàleg amb el conjunt de les institucions del país i amb els principals actors polítics, econòmics i socials, començant amb els diputats a Catalunya i Madrid i els eurodiputats.

Aragonès s'ha referit a la necessitat de governar bé, apostar pel progrés econòmic i social, amb mobilització popular en defensa dels grans consensos i dels drets civils i polítics, l'amnistia i l'autodeterminació. Ha parlat de la necessitat de tornar a visualitzar aquests consensos a les urnes, d'internacionalitzar el procés, i "recosir la unitat d'acció de l'independentisme".

"Deixem de competir per veure qui és més independentista i més d'esquerres. Ningú no és més independentista que ningú. Ni els que hem fet la independència en solitari durant dècades ni els que s'han fet independentistes avui mateix", ha advertit reivindicant el paper d'ERC i insistint que "no hi ha una única manera de ser independentista".

El president ha obert el seu discurs, que segons el Govern ha preparat durant setmanes, assegurant que es dirigia a la que ha descrit com la "Catalunya sencera", que "inclou tothom, sigui com sigui, vingui d'on vingui", sense ciutadans de primera o de segona. La conferència ha començat a dos quarts de set del vespre a la sala oval del Palau Nacional. A l'escenari hi apareixia la paraula manuscrita Avancem. A mida que el president anava incorporant temes anaven apareixen diferents paraules: nació, transformació, català... Les dues darreres paraules que s'hi han projectat han estat independència i llibertat.

L'endemà de les eleccions a Castella i Lleó, que evidencien de nou la força de la ultradreta, ha advertit l'Estat que sense la resolució del conflicte polític entre Catalunya i Espanya, aquesta última llisca cap a l'autoritarisme". Si l'Estat no entén això, ha advertit, "estarà obrint la porta a la dreta i l'extrema dreta. Si això passa, serà responsabilitat única i exclusiva de qui governa més pendent de no fer enfadar la dreta que no pas d'afrontar el conflicte".