El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha pronunciat aquest dijous sobre les darreres dades publicades que demostren el desinterès que té l'Estat espanyol envers l'economia i les finances catalanes. I és que aquest mateix matí s'han fet públiques les dades de liquidació del Ministeri d'Hisenda per l'any 2020. Les xifres són contundents. Catalunya va ser el segon territori de l'Estat pel que fa a aportació per habitant, de forma que ascendeix una posició respecte del 2019, any en què havia ocupat el tercer lloc de la taula. En canvi, pel que fa als recursos rebuts per part del govern central, no es mou: Catalunya manté la desena posició que ja ha ocupat durant els darrers anys. Quan s'analitzen les dades percentuals, les xifres també són preocupants. I és que la regió se situa 17 punts per sobre de la mitjana en ingressos contribuïts, mentre que la posterior redistribució la situa 1,5 punts per sota.
Davant d'aquest bany de realitat, Pere Aragonès ha estat contundent amb les dades, assenyalant especialment la seva cronificació amb el temps. "Un any més, Catalunya rep recursos per sota de la mitjana", ha lamentat per Twitter. "Un infrafinançament crònic fruit d'un model de finançament injust i arbitrari". El president no s'ha quedat aquí, i també ha marcat quina és l'única recepta possible per revertir aquesta situació de menysteniment: "Necessitem les eines d'un estat per poder acabar amb aquest espoli i garantir més i millors oportunitats per a tothom". La independència, doncs, és l'única opció sobre la taula per a Aragonès.
Jaume Giró, també crític
El president de la Generalitat no ha estat l'únic a pronunciar-se amb contundència en saber-se aquestes xifres. També el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, ha volgut deixar clar que les dades "tornen a posar de manifest que els mecanismes de redistribució que utilitza el sistema de finançament espanyol fomenten un repartiment arbitrari dels recursos entre comunitats". I no s'ha quedat aquí, sinó que també ha recordat que hi ha altres territoris de l'Estat que es troben en una situació contrària. "Mentre que Catalunya perd sempre entre 7 i 8 posicions, altres comunitats amb una capacitat tributària molt per sota de la mitjana reben sistemàticament més recursos per habitant que Catalunya". És el cas de Castella i Lleó, la Rioja i Cantàbria, per exemple. A tot plegat, per al conseller també cal afegir-hi una altra qüestió fonamental, sense la qual el debat perd pes. I és que Giró recorda que "cal tenir en compte l'infrafinançament històric de Catalunya, els milions d’euros que cada any genera Catalunya i que s’evaporen, i les limitacions dels recursos de la Generalitat”. No és el primer cop que Giró fa aquest avís: el passat mes de febrer ja advertia que "l'Estat no té cap intenció de corregir el desequilibri financer", i lamentava que Catalunya vol ser "un país de benestar", però no pot ser-ho "perquè ens treuen de les mans els recursos".