Abans de constatar que aquesta era la seva “darrera intervenció” com a president de la Generalitat en l’acte d’entrega dels Premis Pimec, Pere Aragonès va fer una nova crida a un model de finançament singular per a Catalunya per “acabar amb l’espoli fiscal”. No el sentia Pedro Sánchez, que havia d’assistir als premis, però a última hora ha excusat la seva participació a l’acte.

Uns minuts abans, el president de Pimec, Antoni Cañete, va defensar un model de “finançament just” per a Catalunya amb aquests termes: “Ens cal un model de finançament  tractor i no extractor; no podem passar de ser el tercer aportador al quinzè amb el cost  de vida ajustat”.

Aragonès va insistir en que “necessiten un sistema de finançament que posi fi a l’espoli” perquè una Catalunya que s’atansa als 8 milions de ciutadans “necessita disposar del recursos que generem”.

Va reiterar que la proposta de finançament singular és per “atendre les necessitats del nostre país” i posar a una situació d’espoli fiscal que va quantificar en 22.000 milions d’euros anuals. Això només és possible, va dir, si disposem de la “clau de la caixa”.

Segons les dades del Govern, el dèficit de la balança fiscal de Catalunya amb el sector públic de l’Estat es va situar l'any 2020 en 20.772 milions d’euros i, el 2021, en 21.982 milions d'euros. Aquests imports suposen un màxim històric que equival al 9,8% i 9,6%, respectivament, del PIB català.

En l’acte d’entrega dels Premis Pimec i commemoratiu del 50è aniversari d’aquesta patronal, Aragonès va reconèixer el paper de les pimes en la construcció de Catalunya. Va subratllar que “deixem un país molt millor del que vam trobar”, en relació a la trajectòria de les pimes però que algun dels assistents ho va relacionar amb el seu govern. Aragonès es va referir al bon moment de l’economia catalana: rècord en exportacions, en inversió estrangera i creació de llocs de treball. “L’economia catalana disposa de fonaments sòlids”, va recalcar.

Ni Hereu ni Collboni parlen de finançament

Ni el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ni l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, todos dos socialistes, es van referir al finançament autonòmic en les seves intervencions. Hereu va definir aquests 50 anys de Pimec com “la història d’un gran èxit” i va reconèixer que sempre ha estat una organització “compromesa”. I sobretot, va reconèixer la tasca dels petits i mitjans empresaris en la transformació del país. Com a ministre d’Indústria, va demanar la força, capacitat de lluita i intel·ligència de les pimes perquè “juntes són molt grans i són el motor d’Espanya”.

En el seu torn de paraula, l’alcalde Collboni va destacar les sis “claus” que, al seu parer, han fet possible el progrés en aquests últims 50 anys: la primera, tenir garantida l’estabilitat política i institucional; segona, mantenir el diàleg social tripartit; tercera, la importància dels pressupostos públics i de la capacitat d’inversió de les administracions per dinamitzar l’economia; quarta, la promoció internacional al servei dels treballadors; cinquena, la col·laboració publicoprivada. i, finalment, la sisena, “posar les coses fàcils a la iniciativa econòmica”.