El president, Pere Aragonès, ha tancat el debat al ple de política general amb un advertiment clar i directe a Junts. Després que els socis de coalició l'han emplaçat a complir el pacte de govern o sotmetre's a una qüestió de confiança, el cap de l'executiu ha reclamat a aquesta formació que prengui una decisió sobre la seva continuïtat a l'executiu i l'ha advertit que, com a president, farà el que li correspongui. Aragonès ha deixat anar el seu avís passades les onze de la nit i després de més vuit hores de debat durant les quals havia aconseguit aglutinar el consens de gairebé tot el ventall parlamentari al voltant de la crítica a la proposta que havia plantejat al migdia d'un Acord de Claredat per convocar el "referèndum definitiu".

"No entraré en cap joc que suposi posar en risc el Govern. Si algú ha de prendre decisions que les prengui. Jo no puc prendre les decisions que correspon a altres i que fa setmanes que cal que es prenguin. Demano que quan s'han de prendre decisions es faci amb celeritat. Jo com a president, prendré les meves", ha advertit Aragonès en la seva darrera intervenció davant de l'hemicicle on no ha amagat la irritació pel desafiament de Junts. El president ja havia apuntat aquest avís en la rèplica a Batet on ha exigit als socis que cal reforçar el Govern per garantir-ne estabilitat.

 

Prèviament, Albert Batet l'havia emplaçat a respondre amb claredat a les qüestions que des de fa setmanes planteja Junts sobre els incompliments de l'acord de legislatura i que han acabat situant el pacte de govern amb ERC a la corda fluixa. Batet havia advertit a Aragonès que en cas que no compleixi els punts pendents d'aquell acord se sotmeti a una qüestió de confiança. "Cal que hi hagi confiança i, davant d'un problema de confiança, si no hi ha aquesta concreció, per radicalitat democràtica li demanarem que se sotmeti a una qüestió de confiança al Parlament, com va fer el president Puigdemont fa cinc anys", havia advertit. Des de la tribuna d'autoritats seguia les intervencions a aquella hora de la nit la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, i el secretari general de Junts, Jordi Turull.

La vuit hores de la sessió de la tarda del debat de política general s'ha celebrat en un hemicicle caldejat per l'Estat, castigat pels límits a l'aire condicionat que imposa les mesures energètiques de l'executiu de Pedro Sánchez. Ventalls, papers, carpetes amb el logo dels diferents grups... qualsevol objecte amb capacitat per moure una mica l'aire s'ha mantingut en nerviosa agitació durant tota la tarda. També el ventall negre de Borràs, que vestida de blanc rigorós no s'ha mogut de la tribuna d'autoritats mentre la republicana Alba Vergés presidia el ple.

Junts havia aprofitat la pausa del dinar per reunir la seva executiva i valorar el contingut de la primera intervenció d'Aragonès, on ha exposat la proposa d'un Acord de Claredat, i de la qual havien estat informats prèviament. També el president coneixia el contingut de la intervenció de Batet, però no la rèplica amb la proposta d'una qüestió de confiança. Abans de començar el ple, Junts ha consensuat amb ERC 22 de les propostes de resolució que presentarà divendres en la darrera jornada del debat de política general, es mantenien obertes no obstant les 4 sobre el procés polític.

Albert Batet gesticula des del seu escó durant el debat de politica general / Foto: Montse Giralt

Fins que Junts i el president han entrat en el cara a cara per l'acord de Govern, la proposta d'Aragonès sobre un Acord de Claredat per a un referèndum definitiu havia protagonitzat el debat. 

CUP: Proposta retòrica

Des de la CUP, la rèplica havia arribat de la mà d'Eulàlia Reguant i Carles Riera. Reguant ha retret a Aragonès que ha protagonitzat "un discurs autocomplaent", "més propi d'un dirigent de la patronal que d'un dirigent de la Generalitat". Ha ironitzat que la Moncloa no ha trigat ni 30 minuts a descartar l'Acord de Claredat, i ha sentenciat que això demostra que la taula de diàleg és "una eina inútil en aquest moment" i que "ha quedat reduïda a una bilateral entre ERC i el partit socialista amb resultats més aviat pobres". 

Aragonès s'ha agafat com un ferro roent a la puntualització de Reguant sobre el moment polític. "Celebro que digui que en aquest moment polític la taula no és un bon instrument. Perquè vol dir que en un altre moment polític entén que sí ho pot ser", ha replicat, assegurant que assumia aquest posicionament com "una bona notícia". Ha tret importància a la velocitat amb que la Moncloa ha descartat la seva proposta per un nou referèndum perquè, segons ha dit, "la primera passa és un no sempre", per la qual cosa ha assegurat que no es donarà per vençut per aquest primer cop de porta. "És una bona proposta, l'oportunitat de situar aquest projecte en el marc democràtic. És una proposta sincera i honesta. No per passar el temps", ha assegurat.

Eulàlia Reguant, durant la intervenció al debat de politica general / Foto: Montse Giralt

En la segona intervenció de la CUP, Riera ha deixat Aragonès sense el marge d'esperança a què s'havia agafat i ha descartat l'acord amb l'Estat "ni en aquest moment ni en cap altre si l'Estat espanyol no es veu forçat a acceptar l'exercici de l'autodeterminació i l'amnistia com a única resolució democràtica". Ha assegurat que la taula de diàleg és un fracàs i que així ho demostra la proposta que avui ha presentat el presideix; ha emplaçat Aragonès a aixecar-s'hi i "donar per acabat aquest desencert"; i ha insistit que l'única manera d'assolir aquest escenari és un procés de mobilització i ruptura democràtica amb l'Estat. Riera ha carregat contra el discurs d'Aragonès. "Jordi Pujol i Pasqual Maragall haurien estat més contundents i més agosarats que vostè en aquest debat de política general", ha retret.

Illa: "Déjà vu"

També el líder de l'oposició, Salvador Illa, n'ha tingut prou amb poc més d'un minut per ventilar-se la proposta de plantejar un Acord de Claredat. "No hi estic d'acord. No resol res. Amb tots els respectes, déjà vu", ha sentenciat per afegir tot seguit que en aquest tema, el president té un problema de "credibilitat" perquè es va comprometre a obrir un diàleg "entre catalans" i no ho ha acomplert.

La resposta d'Illa, que no ha fet més que reblar el rebuig expressat per la Moncloa a primera hora de la tarda, no ha agradat a Aragonès. El president ha reiterat que és "imprescindible" que hi hagi una proposta concreta que doni sortida a les reivindicacions independentistes i que no està disposat a "mirar a una altra banda". "Hem posat una proposta sobre la taula. Una proposta que no es tan dolenta si el 2016 ho defensava el PSC", ha retret amb ironia Aragonès, que ha insistit que, segons el CEO, el 73% de votants socialistes volen una consulta: "un acord d'aquestes característiques era possible el 2016, perquè ho feia el PSC governant el PP amb majoria absoluta, i ara no? Serà per manca de voluntat política. Per tant, jo persistiré en aquesta proposta", ha reblat.

El president del grup del PSC, Salvador Illa, al faristol del Parlament / Foto: Montse Giralt

Illa, que ha titllat el Govern de "joguina trencada" que no serveix, ha protagonitzat un peculiar intercanvi de parers amb Aragonès arran la crida del socialista obrir Catalunya a Espanya i al món. "Viatgi, viatgi tant com vulgui. Ho necessitem. "Jordi Pujol va posar el llistó alt. Maragall i Montilla ho van continuar", ha assegurat, tot convidant Aragonès a viatjar pel món i explicar Catalunya. El president ha aprofitat aquesta referència a l'activitat internacional per emplaçar Illa a frenar els problemes que es plantegen des del ministeri d'Exteriors als seus viatges. Aragonès ha acusat el ministeri d' "intentar boicotejar" cada visita que fa a l'exterior, també les de caràcter econòmic.

 

Comuns: "És la nostra proposta"

Els Comuns han estat els únics que han acollit positivament la proposta de l'Acord de Claredat, però ha criticat les formes. "Què vol que li digui. No li puc dir més que benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa cinc anys. Benvingut a la proposta dels comuns", ha ironitzat des dels comuns Jéssica Albiach. Amb tot, ha lamentat que el president actuï "a cop d'anunci, de faristol, sense dialogar, sense negociar" i, com ha fet el PSC, ha retret que encara no ha reunit la taula de partits catalans que sí va convocar l'expresident Quim Torra.

En qualsevol cas, Albiach, que ha lamentat que el debat de política general s'hagi convertit en un termòmetre sobre la salut de la coalició entre ERC i Junts a més de denunciar que l'executiu "penja d'un fil", ha advertit que "abans de proposar un acord de claredat han de trobar la claredat dins del seu govern". "El que no farem des de comú podem és de cascos blaus dins del seu Govern. Si és per xutar la pilota endavant i per espais estèrils, amb nosaltres no pot comptar", ha reblat.

Jessica Albiach, presidenta del grup dels comuns / Foto: Montse Giralt

Aragonès ha admès que Xavier Domènech va fer una proposta similar i ha conclòs que "amb més raó l'han de rebre bé". "No tinc problema que sigui una proposta compartida. Celebro la seva disponibilitat a parlar-ne", ha assegurat.

Vox: "Mai tindran un referèndum"

Quan ha arribat el torn de Vox bona part dels diputat han aprofitat per abandonar l'hemicicle. El portaveu del grup d'ultradreta, Ignacio Garriga, portava el seu discurs preparat i ha incorporat pocs canvis arran de la proposta d'Aragonès. "No sé si ho sap, però al carrer la gent no parlar de referèndums o d'acords de claredat. Mai tindran un referèndum perquè la unitat de la nació ni es negocia, ni es discuteix, ni es vota. I per més intents que facin es trobaran sempre amb l'estat de dret", ha advertit.

Garriga ha provocat que Vergés li hagués de cridar l'atenció repetidament arran les vinculacions que ha fet entre immigració i delinqüència. La CUP ha abandonat de manera ostensible l'hemicicle. 

Cs: "Malabarisme estrella

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha rebutjat la proposta d'Acord de Claredat que Aragonès havia exposat al matí, titllant-la de "malabarisme estrella" de la jornada. Ha recordat que el Pacte de Claredat del Canadà sorgeix per omplir un buit a la Constitució d'aquell país que no hi ha a la Constitució espanyola, que compta amb l'article dos, que parla sobre la "indissoluble unitat de la nació espanyola".

"El veig fluix de passió", ha ironitzat Aragonès, en la rèplica a Carrizosa, a qui ha aconsellat que deixi d'utilitzar expressions com "talibans de la llengua" o titllar el Govern de "castrisme de Catalunya" si pretén tenir un "debat de qualitat". 

El president del grup de Cs, Carlos Carrizosa / Montse Giralt

Curiosament el popular Alejandro Fernández ha carregat contra la proposta per considerar que liquida l'1-O. "Vostè avui ha liquidat i ha finiquitat l'1-O. Cinc anys prenent el pèl a la ciutadania de Catalunya dient que era un referèndum vinculant", ha retret. El dirigent popular ha reclamat a Aragonès que se sotmeti a la moció de confiança que va prometre en començar la legislatura.