L'embolic que ha generat la pròrroga de les eleccions catalanes és majúscul. Hores d'ara, després de la suspensió cautelar del TSJC del decret que traslladava les eleccions a la primavera, els ciutadans no saben quan hauran d'anar a votar, si en menys d'un mes, el 14 de febrer, el 30 de maig o en alguna altra data alternativa. Des de l'oposició, que estava d'acord en l'ajornament dels comicis, critiquen que el decret que va signar Pere Aragonès és un nyap jurídic. El vicepresident s'ha plantat i ha demanat comparèixer al Parlament per defensar-se.
El cap de files d'ERC s'ha confessat "preocupat, perplex i indignat per la judicialització de la pandèmia", així com per "les conseqüències d’una decisió que pot comportar que s’acabin movent més de 5 milions de persones votant en plena onada de la pandèmia". Davant la situació d'incertesa, ha implorat responsabilitat a la resta de formacions polítiques. Totes menys el PSC van estar d'acord amb la nova data, però ara posen pegues a com s'ha justificat jurídicament l'ajornament.
El Govern té fins aquest dijous a les 10 del matí per presentar les al·legacions corresponents al TSJC. I Aragonès ja ha avançat que "el Govern batallarà fins al final per fer les eleccions al maig", perquè té "la raó sanitària". El vicepresident, que és llicenciat en dret, s'escuda en el precedent del País Basc i Galícia, que van posposar les eleccions "sense problema" amb "un mecanisme calcat al que ha fet servir Catalunya i que "ningú ho va qüestionar".
Toc de queda a les 20h i eleccions el 14-F?
En ple debat del conjunt de les comunitats autònomes espanyoles sobre si cal avançar el toc de queda a les vuit del vespre, Aragonès ha raonat que és incompatible restringir encara més la mobilitat mentre s'anima a la gent a sortir a votar. "Com cridem a la participació si en paral·lel fem un toc de queda a les 8 del vespre? No m’ho puc imaginar", ha subratllat. El cens electoral per al 14-F és de 5,5 milions i el Govern considera que és un perill mobilitzar aquest volum de persones en un dels moments més complicats de la pandèmia. Més quan, segons les estimacions de Salut, fins a 200.000 persones podrien trobar-se en situació de quarantena el 14 de febrer.
L'obsessió de l'executiu català és conjuminar la protecció de la salut dels ciutadans i el dret a vot i des del punt de vista del vicepresident, a més del risc d'un augment de contagis, mantenir les eleccions per al pic de la tercera onada pot comportar un risc d'abstenció elevada per la por dels catalans d'anar a votar i infectar-se.
Aprofitant aquesta reflexió, ha denunciat que l'Estat espanyol imposa unes mesures "molt laxes" en relació a la resta de països europeus.