Posició ferma. Davant l'allau de crítiques per l'acord del català a què van arribar fa un parell de setmanes ERC, Junts, PSC i comuns amb l'objectiu de protegir el català a les escoles, però que reconeix per primer cop la vehicularitat del castellà, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reafirmat en la defensa del pacte. "No ens estem venent la llengua", ha avisat a la diputada de la CUP Dolors Sabater durant el ple del Parlament. "Puc acceptar discrepàncies i crítiques, però no poden dir que ens estem venent la llengua". I és que la CUP és, precisament, la formació política independentista que ha carregat amb més duresa contra el reconeixement del castellà. De fet, els cupaires ja van participar aquest cap de setmana en una mobilització massiva contra l'acord, i també van presentar recentment una contraproposta per blindar el català com a única llengua vehicular.

 

En aquest sentit, Aragonès ha remarcat la seva voluntat d'arribar a un acord amb la CUP i incorporar la formació anticapitalista al "consens" per protegir la llengua. És per això que el president ha sortit en defensa del pacte amb Junts, PSC i els comuns, subratllant que la llengua "no és només dels independentistes, és del conjunt de catalans" i mereix acords amplis. També ha recordat que el text aposta per adaptar els models educatius de cada centre segons el context sociolingüístic, i com que el català és la llengua més dèbil "és, també, la que en sortirà reforçada". A més, ha incidit en la importància de dotar de "seguretat jurídica" els docents perquè no es vegin perseguits per la justícia. Davant de tot plegat, ha aprofitat per a defensar-se i reivindicar la necessitat d'aquest pacte per tal de superar la sentència del 25% del TSJC: "O regulem nosaltres o ens regularan els tribunals".

I és que Pere Aragonès ha rebut amb duresa per part de la CUP. La diputada Dolors Sabater ha estat taxativa, afirmant que l'acord es va firmar "a l'esquena de tothom", i ha lamentat els efectes que preveu que tindrà a les aules. "Agreujarà la segregació escolar i vulnerarà el dret al català", ha avisat. "És una mesura irreversible, un pas enrere amb conseqüències molt greus en clau nacional i social". En aquesta línia, ha advertit que l'acord "adopta el marc legal del 25%" i acaba donant "rang de llei a la dèria catalanofòbica de l'espanyolisme". Ha estat en aquest moment en què Sabater ha acusat Aragonès i el seu govern de vendre's la llengua: "No ens esperàvem que l'oposició vindria de vostès"

Immersió lingüística "al 100%"

Similarment a Pere Aragonès, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, també s'ha pronunciat avui en referència al català a les escoles. En una intervenció al ple del Parlament, Cambray ha compartit aquest dimecres que el Govern de la Generalitat està completament disposat a protegir el model català d'educació i la llengua a les aules. "Defensem la immersió lingüística al 100%", ha afirmat. I també ha recordat que la Generalitat ja va desplegar un decret que permet superar la sentència del 25%, així com garantir "la protecció jurídica dels directors" i fer possible el manteniment dels projectes lingüístics als centres educatius.

Crítiques a Lambán pels Jocs d'Hivern

D'altra banda, el president de la Generalitat també s'ha referit als Jocs d'Hivern. Després que el líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, l'hagi acusat de posar en risc l'esdeveniment esportiu amb "els seus dubtes i la seva falta de lideratge", Aragonès ha aprofitat per carregar contra l'Aragó, tot i que de manera dissimulada. "A mi no m'ha sentit alçar la veu, com han fet presidents d'altres territoris, ni contribuir amb paraules molt greus contra la majoria dels diputats d'aquesta cambra. Jo no he entrat en aquesta dinàmica", ha dit, i ha recordat que "qui ha canviat políticament de posició" no ha estat el Govern. Així, ha subratllat que l'acord per la candidatura dels Jocs ha estat firmada per totes les parts interpel·lades (Generalitat, Estat i Comitè Olímpic Espanyol), excepte l'executiu aragonès. "Si això no tira endavant no demani responsabilitats a la Generalitat", ha advertit a Carrizosa.

Precisament, el diputat taronja ha rebut també amb duresa per part del president quan s'ha referit a la consulta popular que s'ha de celebrar a la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, i també a les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès sobre els Jocs. Carrizosa ha destacat la baixa xifra de població que habita en aquesta regió: "Sotmet la consulta a la decisió de sis comarques amb la mateixa població que Castelldefels. S'imagina si Castelldefels hagués tingut poder de veto el 1992?", ha dit en referència als Jocs Olímpics de Barcelona. La resposta del president ha estat contundent. "Pot tenir una mica de respecte pels habitants del Pirineu? O és que són tan pocs que no els hem de tenir en compte?", ha reblat.

Més mesures contra la crisi

El president Aragonès també ha aprofitat el ple d'avui per expressar-se sobre la resposta del Govern a la crisi econòmica i social provocada per la guerra a Ucraïna. En aquest sentit, el líder de l'executiu ha informat que el d'ahir va ser només un primer paquet de mesures. "Volem fer-ne més perquè cal fer-ne més", ha advertit. El líder del PSC, Salvador Illa, també ha volgut fer extens l'oferiment que ja va compartir ahir a Aragonès: "El meu grup està a favor d'ajudar i de sumar", li ha afirmat, animant-lo a aprofitar el moment per arribar a acords amplis en la resposta. El president ha agraït el suport socialista i s'ha mostrat obert a fer-lo efectiu. "Celebro la predisposició per arribar a un acord", ha dit.