El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha advertit al govern espanyol que Catalunya ha de gestionar el Prat. "Qualsevol de les propostes de futur ha de passar per la gestió catalana de l'aeroport. És absolutament imprescindible", ha dit. Aragonès ha assegurat que: "De res serviria un augment de la capacitat del Prat, amb tots els problemes, sacrificis, l'esforç i el debat que pot comportar i afrontar, si des de Catalunya no gestionem el futur de l'aeroport. No podem assumir una infraestructura i que es gestioni des de 500 quilòmetres, i que no serveixi pels objectius marcats inicialment".

El cap de l'Executiu català ha defensat que a l'acord final del Pla Director del Prat es traspassi la competència de la gestió de l'aeroport a les institucions catalanes. En una entrevista a l'ACN, Aragonès ha argumentat que es tracta d'una competència fonamental per poder determinar l'estratègia i la gestió d'aquesta "infraestructura de país". Tot i això el president no vol deixar a un costat l'Estat espanyol en enclavament tan clau. L'Estat hi pot tenir la seva participació com una administració més", ha afegit Aragonès.

Pressupostos sense el PSC

El president ha assegurat que només contempla aprovar els pressupostos del Govern per al 2022 amb el suport dels partits que li van fer costat a la investidura. Aragonès ha rebutjat d'aquesta manera l'oferiment del PSC, el qual s'ha ofert per negociar els comptes. En una entrevista a l'ACN ha considerat que "no seria coherent". "No m'imagino el PSC votant uns pressupostos que apliquen el meu acord amb la CUP", ha sentenciat.

El cap de l'Executiu català ha afirmat que d'aquesta manera consta el "compromís" dels acords amb les formacions que sostenen el Govern. "Volem tirar endavant els pressupostos amb els socis de la investidura: ERC, Junts i CUP", ha dit Aragonès a l'entrevista de l'ACN. Tant és així que el president ha remarcat que a hores d’ara no contempla cap altra possibilitat. 

Les línies vermelles de la CUP

L'optimisme i la determinació que ha exhibit el president de la Generalitat no ho són tot per tornar a reconnectar amb la CUP. El partit ha mostrat el seu malestar per l'actuació del Govern. Els cupaires no han dubtat en deixar clar les seves línies vermelles a l'hora de tornar a pactar amb Aragonès i els pressupostos no són una excepció. 

Entre les línies vermelles de la CUP es troben alguns dels projectes claus del Govern d'Aragonès com  l'ampliació de l'aeroport del Prat i els Jocs Olímpics d'Hivern als Pirineus. La reacció del president respecte a la negativa dels cupaires s'ha basat a dir que aquests dos aspectes "no estan inclosos" a l'acord d'investidura entre els dos partits. "Nosaltres, el que complim, són els acords en la seva literalitat", ha afegit. 

Aragonès es mostra convençut de què les setmanes vinents podrà gestar-se una entesa entre el seu partit i els anticapitalistes. El president no pot demorar-se molt en convèncer als cupaires, ja que com ell mateix ha exposat, voldria que els pressupostos entrin en vigor l’1 de gener de 2022. 

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, durant una entrevista amb l'Agència Catalana de Notícies / ACN