Pere Aragonès ha anat aquest dimecres a Madrid a defensar la seva proposta de finançament singular per a Catalunya. Ha estat en un esmorzar informatiu, davant d’una de les ministres més ‘fortes’ del govern de Pedro Sánchez, la portaveu i ministra d’Educació, Pilar Alegría, que ha assistit a l’acte. El president del Govern, doncs, ho ha fet davant de qui aquest dimarts ja va tancar per enèsima vegada la porta a la seva proposta de nou finançament autonòmic. Segons el candidat d’Esquerra Republicana a les pròximes eleccions catalanes, la seva proposta de finançament implicaria “una nova relació bilateral” entre Espanya i Catalunya, i implicaria assolir “una fita més en la solució del conflicte polític” entre la Generalitat i la Moncloa, que “té com a destí” el referèndum d'autodeterminació. També ha manifestat el seu desig que el PSC s'afegeixi a la proposta de finançament singular, recordant que els socialistes bascos també defensen el concert econòmic. Però ha lamentat que els socialistes catalans sempre tenen la dicotomia entre "defensar els interessos de Catalunya" i no topar amb el PSOE. "Normalment ens deceben", ha afegit. I també ha recordat que el suport d'ERC al govern espanyol de Sánchez es deu al compliment dels acords d'investidura assumits pel PSOE, entre els quals es troba seure a parlar sobre la qüestió del finançament.
“No volem ni privilegis ni avantatges”, ha volgut deixar clar el president a l’esmorzar organitzat per l’agència Europa Press, en el qual ha advocat perquè siguin les diferents comunitats autònomes de l’Estat les que decideixin quin ha de ser el seu model de finançament, sense voler opinar sobre què haurien de decidir la resta de presidents autonòmics. “Jo no diré als ciutadans d’Andalusia què necessiten ells, però no acceptaré” que per part de la resta de territoris de l’Estat “es condicioni què ha de tenir Catalunya”. Així, ha opinat que la reforma multilateral del sistema de finançament que defensa Pedro Sánchez és inviable, perquè “no hi haurà acord amb l’actual polarització política”.
Aragonès no ha aclarit, quan se li ha preguntat per aquesta qüestió, si Esquerra Republicana tombaria el govern de Pedro Sánchez en cas que l’executiu espanyol es negui a acceptar la proposta de finançament singular. Ha recordat que el PSOE es va comprometre en l’acord d’investidura del dirigent socialista a “seure a negociar” aquesta qüestió. Així, ha asseverat que durant la legislatura espanyola "només podran haver-hi nous acords si es compleixen els anteriors".
Cop de porta, de moment, del govern espanyol
Aquest dimarts, el govern espanyol va tornar a tancar la porta a la possibilitat que Catalunya tingui un model de finançament singular. La resposta del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, va ser clara a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Va insistir que qualsevol nou model de finançament ha de sorgir del "diàleg" entre totes les comunitats autònomes. I també va voler-ho reivindicar la portaveu de l’executiu espanyol, Pilar Alegría, que també va animar el PP a participar en la creació d’un nou model. Això es deu a l’enorme control del territori que tenen els populars a causa de les eleccions del 28-M passat.
"La nostra voluntat és arribar a un acord amb el conjunt de les comunitats autònomes", va afirmar Pilar Alegría des del palau de la Moncloa. El ministre d'Economia, a més, va recordar que la ministra d'Hisenda i vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ja ha posat fil a l'agulla a aquesta qüestió.
Tenir la clau d’una caixa de 52.000 milions d’euros anuals
Va donar els detalls de què implicaria el finançament singular per a Catalunya la consellera d’Economia i Hisenda aquest dimarts. Natàlia Mas va assenyalar que poder recaptar el 100% dels impostos implicaria tenir la clau d’una caixa de 52.000 milions d’euros anuals; cosa que implicaria recaptar el doble que amb el model actual. Així i tot, el model proposat per l’executiu que presideix Pere Aragonès preveu una aportació a l'Estat pels serveis que presta i un nou fons de reequilibri territorial.