Un dels arguments principals del Govern per decretar l'ajornament electoral que el TSJC ha acabat anul·lant era, precisament, minimitzar riscos per a la salut de la ciutadania. La justícia, però, ha obligat a reprendre l'activitat per votar el 14 de febrer, justament quan Catalunya estarà surfejant la cresta de la tercera onada. Una de les conseqüències és que mentre els catalans tenen prohibit sortir del seu municipi si no és per treballar o per causa major, veuran com per fer campanya electoral sí que s'autoritza la mobilitat arreu de Catalunya. Davant la polèmica suscitada per aquesta decisió, Pere Aragonès ha apel·lat al "sentit comú".
"Continuem demanant a la població que limiti al màxim els moviments, sigui quina sigui la situació", ha advertit el vicepresident. De fet, ha aprofitat per recordar que ell era partidari de posposar les eleccions i celebrar-les a la primavera perquè fer-les ara comporta "situacions problemàtiques" com aquesta. "No volíem trobar-nos en campanya en plena pandèmia", ha conclòs. I ha apuntat que limitar el dret a assistir a un míting podria haver comportat una nova batalla judicial, perquè es podria haver recorregut als tribunals. Actualment hi ha 1.100 malalts crítics a les UCI catalanes.
En tot cas, ha exposat que el govern no ha posat "cap nova excepció". I és que exercir el dret a manifestació i participació és una de les excepcions per saltar-se el confinament perimetral municipal que estableix la Generalitat des del principi. És ara, però, que començarà la campanya, que alguns ho perceben com un greuge. Per exemple, pel fet que es pugui anar a un míting i no a veure la família o al teatre.
Actes presencials cada dia
"Més enllà del que puguin dir les normes, sentit comú", ha demanat Aragonès. I ha defensat que totes les forces polítiques, reunides la setmana passada, van acordar un protocol per als quinze dies de campanya que ja preveu que es prioritzin els actes telemàtics i que hi hagi un aforament limitat als que se celebrin presencialment. A més, hi haurà un registre previ d'inscripció per a tots aquells que hi vulguin participar.
Sigui com sigui, i malgrat l'acord d'apostar per formats telemàtics, el cert és que la immensa majoria de partits, inclosos els dos que formen part del Govern, ERC i Junts per Catalunya, faran actes presencials arreu del territori cada dia de campanya.