El procés de negociació amb l'Estat i la taula de diàleg han protagonitzat la intervenció amb que el president, Pere Aragonès, ha obert al Parlament el seu primer debat de política general. Aragonès, que ha volgut marcar distàncies de manera molt explícita amb els governs que l'han precedit, ha reiterat el seu compromís per culminar el procés cap a la independència de Catalunya. Davant l'escepticisme dels socis amb el procés negociador amb l'Estat, ha advertit que la taula de diàleg és una "oportunitat històrica" i els ha emplaçat a "no menystenir-la" i a "pujar al tren de la negociació". Aragonès també ha enviat un missatge a l'Estat al qual ha exigit que mogui peça i acabi amb la repressió que va portar dijous a la detenció de Carles Puigdemont.

La intervenció del president no ha agradat a Junts. Els socis de Govern consideren que Aragonès ha exposat la proposta de diàleg que impulsa ERC en comptes de cenyir-se al contingut de l'acord de legislatura. En acabar la intervenció així ho ha fet saber la direcció del partit als republicans, però també han expressat la queixa de manera pública des del faristol de la Cambra. 

El ple ha començat a les 4 de la tarda. Prèviament, el president amb el vicepresident, Jordi Puigneró, s'ha reunit amb els diputats d'ERC i de Junts. Aquesta voluntat de projectar una imatge d'unitat no ha impedit subratllar durant els discurs les diferències entre els socis. Començant per l'aposta dels republicans pel diàleg. 

La intervenció d'Aragonès de gairebé dues hores només ha estat interrompuda un cop pels aplaudiments dels seus diputats. Ha estat quan ha anunciat que la comissaria de Via Laietana es convertirà en un centre de interpretació de la història. El discurs ha acabat amb el compromís de fer "tot el possible per la culminació de la independència de Catalunya".

Ha insistit que la via per aconseguir-ho ha de ser un referèndum, que ha situat com "la proposta més inclusiva, que permet a totes les opcions expressar la seva veu, i tenir oportunitat de guanyar". "Totes les opcions han de poder guanyar i totes hem d'acceptar el resultat", ha reblat assegurant que el referèndum arribarà perquè és inevitable i que quan així sigui dedicarà tots els esforços a què guanyi el sí.

El presidente del govern, Pere Aragonès en el Parlament, debate en el pleno - Montse Giralt

Aragonès ha entrat a l'hemicicle acompanyat del vicepresident, Jordi Puigneró / Montse Giralt

Sense solucions màgiques

Per avançar en el procés independentista considera que l'única via és forçar una negociació amb l'Estat espanyol. Ha admès que l'escepticisme davant de la negociació amb l'Estat és lògic, que el contrari seria ingenu, però ha emplaçat a alçar la mirada i entendre que aconseguir aquest objectiu és complex, que "no hi ha dreceres ni solucions màgiques".

Les apel·lacions a la unitat d'acció han estat constants en aquest capítol. "Ningú pot contribuir a afeblir Catalunya amb les seves accions conscientment o inconscientment", ha advertit. Ha assegurat que la "taula de diàleg una victòria en si mateixa". "No ho menystinguem, siguem conscients de la complexitat però no ho menystinguem", ha reclamat.

Malgrat tot, no només no s'ha referit a l'absència dels socis de Junts a la taula de diàleg sinó que ha assegurat que la delegació catalana representa pel Govern a tota la societat i hi porta els grans consensos del país

Avís a l'Estat

Aragonès ha admès que és conscient que la temptació del Govern de l'Estat serà "mirar d'adormir el procés", intentar dividir l'independentisme per fer les mínimes concessions possibles o despenjar-se amb propostes que no estan incloses en la negociació. Enfront d'això ha situat la dependència aritmètica que el Govern del PSOE té dels vots independentistes al Congres dels diputat com un dels trumfos de què disposa el sobiranisme.

"Tenim molta més força del que alguns voldrien. No podem renunciar a utilitzar-la", ha reblat tot i admetre que molta gent voldria que aquest procés descarrilés, des de la ultradreta espanyola, el deep state, i "potser també gent dins de Catalunya".

En aquest punt ha enviat també un missatge a l'Estat. Ha reclamat decisions i ha advertit que actuacions com la detenció de Carles Puigdemont divendres passat, la persecució d'exmembres del Govern per part del Tribunal de Comptes, el cas de Tamara Carrasco, o demanar 13 anys d'inhabilitació a l'alcalde d ela Ràpita "no ajuden gens".

"Hi ha diferents poders a l'Estat però ningú pot eximir-se de l'espai de responsabilitat que té. Es pot actuar i s'ha d'actuar", ha advertit al govern de Pedro Sánchez, al qual ha reclamat que si no ajuda a crear les condicions adequades serà molt més difícil.

El president del govern pere aragones en el pleno del parlament - Montse giralt

El president, Pere Aragonès, en un moment de la seva intervenció a la tribuna del Parlament / Montse Giralt

Velles inèrcies

Aragonès s'ha esforçat a marcar diferències, al llarg del seu parlament, amb els governs que l'han precedit. No només això, ha assegurat que el seu executiu està transformant la institució. 

"Hem de fer-ho diferent i, sobretot, ens hem de treure de sobre tots les velles inèrcies", ha advertit, tot assegurant que el seu gabinet representa una nova generació: "Per primera vegada en molts anys, no hi ha els de sempre al capdavant de la Generalitat. I això es notarà"

El president ha anat més enllà i ha fet una crida en termes generals a abandonar el que ha descrit com a gestos estèrils, la crispació, la polèmica interessada, el tacticisme, el conservadorisme amagat darrere del passar pàgina, la política de curta volada i treballar des dels consensos.

Pla de Govern

Una bona part de la seva intervenció s'ha dedicat a detallar alguns dels aspectes que inclou el Pla de Govern que l'executiu va aprovar dimarts passat, que inclou entre d'altres propostes l'increment en 5.000 milions del pressupost de Salut aquesta legislatura.

Ha volgut posar l'accent en què la transformació del país que va prometre al debat investidura "ja està en marxa", amb el que ha descrit com "la nova Generalitat" que ha de permetre superar la crisi. Ha assenyalat tres decisions concretes que el Govern ha posat ja en marxa com són la gratuïtat de l'ensenyament dels 0 a 3 anys, el nou decret llei sobre energies renovables que el govern aprovarà el mes que ve, o el projecte de llei de pressupostos que aportarà, gràcies als recursos provinent dels fons de resiliència, un increment de 3.500 milions d'euros respecte el darrer pressupost aprovat.

En relació a la gestió de la pandèmia, ha subratllat l'efectivitat de la vacunació i la feina duta a terme pels professionals de la Salut. Ha situat com a repte, incrementar el percentatge de persones vacunades, per la qual cosa s'ha dirigit directament als joves del país, als quals ha emplaçat a vacunar-se. Amb tot, ha admès l'error del Govern que esperava millor resposta dels sectors socials que encara no s'han vacunat, la qual cosa ha provocat que es demanessin més vacunes que les que s'han acabat administrant. 

 

A la imatge principal, el president, Pere Aragonès, en un moment de la seva intervenció al debat de política general / Montse Giralt