El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha referit aquest dilluns a les paraules del ministre de Transports, Óscar Puente, en les quals reconeixia casos de lawfare judicial contra l'independentisme català. "Que hi ha hagut part de la cúpula judicial espanyola i elements individuals en l'àmbit judicial espanyol que han actuat moguts amb intencionalitat política és evident", ha reblat Aragonès en declaracions des de Yongin, a Corea del Sud. Aragonès ha volgut denunciar que durant molt de temps l'independentisme ha denunciat en solitari les decisions judicials que han estat "més motivades per raons polítiques que jurídiques". 

Aragonès ha posat d'exemple el judici al Tribunal Suprem contra els líders del Procés i ha subratllat que allò va ser "una clara mostra de la utilització de la justícia amb finalitats polítiques". Puente va afirmar aquest diumenge que a Espanya existeixen casos de lawfare: “Casos de lawfare sens dubte n’hi ha, negar-ho és un gest de cinisme”, va afirmar en una entrevista a eldiario.es. De fet, el mateix Puente també va comparar el lawfare amb les meigues -les bruixes gallegues-. "El 'lawfare' és com les meigues, un pot no creure en elles, però d'haver-hi, n'hi ha", ha dit el ministre de Transports que es va donar a conèixer al públic espanyol representant, per sorpresa, al PSOE en el debat d'investidura del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo

Conflicte a Gaza i visita a Corea

Aragonès també s'ha volgut referir al conflicte entre Israel i Hamàs i ha insistit en la necessitat d'un alto el foc definitiu a Gaza. El president ha criticat "l'afectació al dret internacional humanitari" i ha denunciat la "barbàrie". Amb relació a les crítiques que ha rebut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per denunciar la "massacre" per part d'Israel, Aragonès s'ha limitat a dir que "els governs han de parlar a fora" i ha afegit que no es pot "governar Catalunya o un altre país tancat només dins de casa" sinó que cal "defensar els interessos a tot arreu".

Aragonès ha fet aquestes declaracions en una atenció a mitjans després de visitar el Museu Provincial de Gyeonggi-do. En aquest centre cultural el president s'ha trobat amb dues artistes catalanes que hi tenen exposats diversos grafitis. De fet, Aragonès s'ha reunit també amb el governador de la regió de Gyeonggi-do (Corea del Sud), Kim Dong-yeon, en el marc de la seva visita institucional al país. Durant la trobada, que s'ha celebrat a Suwon, la capital del territori, tots dos representants s'han conjurat perquè els seus governs "enforteixin relacions". A més, han celebrat que s'hagi decidit reeditar l'acord bilateral que hi ha en vigor des del 1999, que es va renovar el 2021 i que, previsiblement, es tornarà a signar a finals del 2024. Aquesta és la primera vegada que es reuneixen Aragonès i Dong-yeon. La trobada, que ha consistit en una breu reunió entre representants dels dos governs, ha conclòs amb un dinar conjunt de les dues delegacions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!