El president de la Generalitat, Pere Aragonès, insisteix que l'objectiu del seu Govern és convocar un referèndum per trobar una sortida al conflicte entre l'Estat espanyol i Catalunya, però s'ha mostrat disposat a "escoltar altres mecanismes" que pugui plantejar el consell d'experts que elaboren l'acord de claredat. El president ha plantejat cinc qüestions a aquest consell per iniciar els treballs d'elaboració de l'acord. Les preguntes han estat consensuada prèviament amb els propis experts que les hauran de respondre, i en cap d'elles no es fa referència a la independència de Catalunya ni l'autodeterminació, i es pregunta sobre referèndums o mecanismes anàlegs.

El consell d'experts va ser designat ahir pel Consell Executiu després que aquest cap de setmana la notícia que en formaria part Astrid Barrio, tertuliana i col·laboradora de diferents mitjans que s'ha posicionat clarament contra el procés, va aixecar una forta polseguera. 

"La proposta del Govern és que la solució a aquest conflicte és un referèndum. A partir d'aquí, si algú creu que més enllà d'un referèndum hi ha altres mecanismes estarem disposats a escoltar-ho", ha assegurat Aragonès en una compareixença al Saló Torres Garcia del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb el consell d'acadèmics. El president ha assenyalat entre aquests possibles mecanismes anàlegs unes eleccions plebiscitàries o la directiva europea sobre claredat.

També el coordinador del consell, Marc Sanjaume, ha assenyalat que quan l'objectiu és la resolució d'un conflicte "no hi ha mecanismes que sobren". "El primer que ve al cap en aquesta mena de conflictes són els referèndum, però també hi ha acords entre forces polítiques, diàlegs parlamentaris, eleccions... No es tanca la porta a altres possibilitats ni mecanismes que puguin entrar en joc".

Ni autodeterminació ni independència

En ser preguntat sobre el fet que les preguntes que han plantejat als experts no facin referència a autodeterminació ni a independència de Catalunya, Aragonès ha puntualitzat que no correspon al Govern dir als experts "què han de dir i què no", tot i que ha insistit que el conflicte entre Catalunya i l'Estat és de sobirania.

Malgrat el rebuig que ha provocat la proposta d'acord de claredat entre la resta de formacions del Parlament, el Govern té intenció que a principis d'estiu hi hagi un primer informe dels experts que es pugui compartir en una taula de partits. "Estem convençuts que tothom hi participarà", ha assegurat Aragonès, que ha recordat que el líder del PSC, Salvador Illa, fa mesos que demana la convocatòria d'aquesta fòrum de partits.

També en aquest punt ha assegurat que el govern està disposats a incloure les alternatives al referèndum que puguin proposar altres formacions polítiques. 

El coordinador del consell acadèmic ha explicat que en el seu informe donaran diferents respostes a les preguntes que ha plantejat el Govern, i ha defensat els acadèmics que formen part d'aquest òrgan que ha d'elaborar l'informe inicial per elaborar l'acord de claredat.