No han passat ni 12 hores de la seva presa de possessió i Pere Aragonès s'ha trobat ja amb la primera patata calenta damunt la taula. Quan encara no ha tingut temps ni tan sols de nomenar el seu govern, en el qual només repetiran dos consellers, el nou president s'ha llevat amb la polèmica per la participació dels antidisturbis en un desnonament al barri del Poble-sec, a Barcelona. I no ha trigat a posicionar-se públicament sobre el cas, lamentant que està amb les mans lligades. "Tenim molt clar que no s'hi ha d'anar amb la Brimo, però és una decisió judicial. Avui [la Brimo] no actua per mandat policial, sinó judicial", ha conclòs als micròfons de Catalunya Ràdio.
El desnonament d'aquest dimarts sacseja l'acord de govern que Esquerra Republicana —que avui ha vist com representants d'Arran li ocupaven la seu en senyal de protesta— va segellar amb la CUP per investir Aragonès. Un dels compromisos signats és la no intervenció de la Brimo en desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat, com és el cas dels tres joves afectats. Quatre diputats anticapitalistes eren aquest matí a primera fila per intentar impedir que els mossos s'obrissin pas per recuperar el pis i tornar-lo a la propietat. Des del seu compte de Twitter, la diputada Laia Estrada ha interpel·lat directament el nou president per recordar-li que "no es fa més fàcil, amable i feliç la vida de la gent enviant la Brimo", en al·lusió a la promesa d'Aragonès de treballar per la felicitat de la ciutadania.
Les mans lligades
Mentre al carrer Lleida els antiavalots s'obrien pas per ajudar la comitiva judicial a desallotjar el conegut com a Bloc Llavors, Aragonès reconeixia "preocupació" per la situació, però apuntava que encara seguiran produint-se a curt termini, perquè cal abordar un canvi legislatiu que impliqui el departament d'Interior però també el de Justícia i l'àrea d'Habitatge, que en el nou executiu penja de Drets Socials. En aquest sentit, ha avançat que "un dels primers encàrrecs serà elaborar un nou protocol per evitar situacions com la d'avui". En paral·lel, ha explicat que es posarà l'accent a reforçar els equips de mediació en l'àmbit de l'habitatge, per atacar el problema en els compassos previs, i no haver d'arribar al moment del desnonament.
Amb tot, ha insistit a puntualitzar que a diferència d'altres ocasions en què l'ordre del jutge es limita a demanar, de manera genèrica, la col·laboració del cos de Mossos, en el cas d'aquest dimarts al Poble-sec "s'especifica" que qui ha d'intervenir és la Brigada Mòbil. "L'ordre és molt concreta. No ho havíem vist abans, que precisés tant". "Tenim marge d'actuació quan podem decidir quina àrea del cos intervé", ha subratllat, donant per fet que la justícia no els ha deixat alternativa. Aragonès ha explicat que ha pogut conversar amb Dolors Sabater, present al desnonament, per compartir amb ella tota aquesta informació.
Aquest dimarts el president signarà ja el decret de nomenament del nou govern. Al nou titular d'Interior, Joan Ignasi Elena, se li gira feina. Per primera vegada a la història ERC assumeix aquesta conselleria. Ho fa amb el compromís de capgirar el model d'ordre públic i situant un advocat, independent, exalcalde del PSC, al capdavant de la missió.
Aragonès amb diputats de la CUP al Parlament. / EFE