El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat aquest dijous als socis de govern de Junts a resoldre el "debat" dins el partit. Ho ha fet en una conferència de La Vanguardia, en la qual ha reflexionat sobre els reptes que afronta al capdavant de l'Executiu en un moment de profunda divisió dins el moviment independentista i el Govern. Malgrat les desavinences que s'han fet encara més evidents arran de la Diada Nacional, Aragonès ha reiterat que té la intenció d'esgotar la legislatura: "Si depèn de mi, treballaré per a acabar-la. L'horitzó és febrer de 2025, eleccions", ha dit. Amb tot, ha fet una crida als seus socis de govern perquè resolguin els "debats interns": "Sí, hi ha elements que susciten debat en una opció política de la qual jo no en formo part. No ho puc resoldre", ha assegurat, per després afegir que s'ha de deixar treballar al Govern "sense ultimàtums", en referència a la recent petició de l'Assemblea de fer efectiva la independència en el segon semestre de 2023.

"Sense ultimàtums"

Durant la seva intervenció, Aragonès s'ha mostrat convençut que encara queda suficient temps en l'actual legislatura per a complir els acords de govern. En aquesta mateixa línia ha demanat poder treballar "sense ultimàtums" ni terminis fixos. "No per tenir més pressa arribes abans, sinó triant el millor camí", ha opinat, tot reiterant que s'han de "focalitzar" en l'actual estratègia de diàleg amb l'Estat i deixar de banda terminis que no són "creïbles". A parer seu, reconèixer això és una qüestió de "responsabilitat". Per a Aragonès, Junts s'ha de posicionar clarament sobre la seva estratègia, i ha de resoldre les trifulgues internes: "El projecte de la independència ha de parlar molt més del país que més dels detalls interns que hi pugui haver d'un partit polític", ha declarat. "Els projectes polítics avancen, no quan parlen d'ells mateixos, sinó quan parlen al país sencer", ha conclòs.

No és una "opció real"

Pel que fa al procés cap a la independència, Aragonès ha assegurat amb més contundència que ni Junts ni la CUP veuen "una opció real" declarar la independència el segon semestre del 2023 i ha reivindicat el diàleg amb el govern espanyol, tot negant que estigui "encallat". En relació amb la proposta de l'ANC, Aragonès ha avisat que "posar dates específiques no ajuden a avançar" i poden generar "frustració" entre els independentistes. "Tenim per endavant temps per desenvolupar aspectes de l'acord (de Govern)". Així, Aragonès ha insistit que treballarà per acabar la legislatura: "L'horitzó és eleccions el febrer del 2025".