Era desembre de 2018 quan Quim Torra i Pedro Sánchez -Aragonès hi era- van signar la famosa Declaració de Pedralbes. El document parlava de "conflicte sobre el futur polític de Catalunya" i enterrava el concepte de "crisi interna de convivència entre catalans" que fins llavors havien utilitzat els dirigents socialistes per referir-se al procés català. El text també apostava per "un diàleg efectiu" que servís per "vehicular una proposta política" en el marc de la "seguretat jurídica". Per Pere Aragonès, aquest text ha de ser el punt de partida de la represa de la negociació amb l'Estat.
Els indults
Com és tradició, el president de la Generalitat ha pronunciat la conferència inaugural de la reunió anual del Cercle d'Economia. Davant d'un auditori farcit d'empresaris, ha emplaçat Pedro Sánchez -que divendres s'asseurà a la mateixa cadira que ell avui per clausurar les jornades- a demostrar que té voluntat de resoldre el conflicte "en les properes setmanes". No els ha mencionat, però s'ha entès que feia referència als indults. "Si hi ha passos serà un senyal que es pot avançar en aquest camí [del diàleg]", ha afirmat.
Instants després que el president del Cercle d'Economia li hagi pregat governar amb "realisme", Aragonès ha admès que la reactivació del diàleg serà un procés "extremadament complicat", perquè "les distàncies hi són". Ara bé, ha garantit que té "tot el compromís en una nova etapa de negociació", de la mateixa manera, ha dit, que té "molt clares les conviccions independentistes, republicanes i progressistes". "I les defensarem".
Com ja ha fet en altres ocasions, ha recordat a l'Estat que "té l’obligació de presentar la seva proposta" per a Catalunya. "A partir d'aquí, podrem debatre i contraposar models", ha explicat. "Agafem Pedrables i comencem a caminar", ha conclòs.
Traspàs de competències
Al marge del conflicte polític, el Aragonès ha desgranat el seu projecte de reconstrucció econòmica, ancorat en l'arribada dels Fons Next Generation. En relació a aquesta qüestió, ha tirat del seu habitual discurs des que és president, el de les quatre revolucions -social, feminista, verda i democràtica- per "sacsejar el país".
El cap de l'executiu català ha aprofitat la cita per exigir a l'Estat el traspàs a la Generalitat del Port i l'aeroport de Barcelona, com també del consorci de la Zona Franca.
El sopar de la discòrdia
Ja al vespre, el president participarà a la recepció oficial que el Cercle organitza amb empresaris coreans, que assisteixen a la cita acompanyant el president de Corea del Sud. A l'acte informal també hi serà el rei Felip VI. El president, en canvi, ha excusat la seva presència al sopar de gala, on també hi serà el monarca. El seu lloc l'ocuparà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, després que el vicepresident Puigneró s'hagi negat a representar el Govern a l'àpat. La presència del govern a la taula amb el rei ha indignat la CUP i ha dividit els socis de govern.
A la imatge principal, Aragonès al Cercle d'Economia