Principi de realitat. És el que ha reivindicat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que cal aplicar a l'hora de fer una bona gestió d'un país, un principi que assegura que aplica Esquerra Republicana al capdavant de les institucions. Aragonès ho ha proclamat davant de centenars de militants del partit que aquest cap de setmana s'han reunit a la Farga de l'Hospitalet per aprovar la ponència política que guiarà l'estratègia de la via negociada dels d'Oriol Junqueras. "Som els que cridem poc però que fem que les coses passin. Perquè sabem que un país no avança amb proclames buides, consignes en pancartes i frases enginyoses. No avança per art de màgia. Un país avança a partir de la realitat que ens envolta, avança aprenent del camí recorregut fins ara", ha proclamat Aragonès.

El discurs habitual: diàleg, amnistia, i dret a l'autodeterminació. Aquests elements han guiat la intervenció del president republicà davant les seves files, des d'on ha reivindicat una vegada més també la necessitat de sumar, que l'independentisme ampliï suports, i ha reivindicat una gestió que no deixi ningú enrere, una governança que tingui en compte a totes les persones: "El país avança quan els que volem transformar som capaços d'oferir com oferim una proposta que escolta, que parla i que governa pel país sencer".

Fil roig

I tota aquesta gestió republicana de no deixar ningú enrere l'ha caracteritzat Aragonès pel fet d'estar banyada d'un fil roig, un fil roig hereu de personalitats com Lluís Companys, Francesc Macià, Josep Irla, Josep Tarradellas, però també de Montserrat Roig o Natividad Yarza: "És el fil roig que guia cada una de les decisions que prenc com a president de la Generalitat", ha proclamat.

Tots aquests arguments i lloances a la manera de gestionar republicana els ha fet servir Aragonès també per sumar suport a una altra de les estratègies dels republicans i que serà la protagonista d'aquest cap de setmana de Conferència Nacional: la via negociada. Aragonès no s'ha parat gaire estona a parlar d'aquesta via, sinó que s'ha limitat a dir que els republicans estan a favor del diàleg, la negociació i contra la repressió

Pere Aragonès davant la militància / Pau de la Calle

Malgrat no haver-ne fet gaire menció el diàleg és la qüestió clau de dissabte i diumenge: ERC buscarà l'aval de la militància per apuntalar l'aposta, amb l'aprovació de la ponència, que no manifestarà gaires resistències i que tindrà una plàcida aprovació. "La millor manera de resoldre el conflicte polític és a través d'un procés de negociació política que permeti confrontar les idees democràticament. La millor confrontació democràtica és la taula de negociació". És aquesta la frase d'un document de prop de 40 pàgines que resumeix l'essència de la ponència política dels republicans, que no dista gaire de l'aprovada l'any 2019 on també s'insistia en el diàleg i es deixava la unilateralitat com a última opció. 

Municipals

Finalment Aragonès ha assegurat que els objectius d'ERC són servir a la gent, arribar arreu i construir oportunitats a totes les ciutats i pobles, i ha cridat a replicar la victòria del 14-F a les properes eleccions municipals, unes municipals on ha posat especial èmfasi a Barcelona i en la voluntat que Ernest Maragall arribi a l'alcaldia de Barcelona: "No hi haurà coalició per impedir que ERC governi Barcelona", ha proclamat Aragonès, després que en els últims comicis els republicans guanyessin a la capital catalana però no aconseguissin l'alcaldia, arran del pacte entre BComú i PSC, amb la complicitat del llavors partit de Manuel Valls.