Els republicans tenen clar que no renunciaran a la independència i aquest cap de setmana s'han conjurat per aconseguir-la a través del nou full de ruta del partit que ha estat presentat en el marc del consell nacional celebrat a Barcelona. L'encarregat de presentar la proposta estratègica, que passa per assolir el referèndum pactat tot i no renunciar a cap via, ha estat el president adjunt d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha assegurat: "Posarem l'Estat en un camí on no hi haurà alternativa".
En la seva intervenció, el republicà ha detallat els tres àmbits en els quals actuarà el partit per aconseguir-ho. Aquests són: "Aconseguir una majoria interna inapel·lable, teixir complicitats en la defensa de drets i llibertats entre la societat espanyola i guanyar el reconeixement internacional". "L’Estat no negociarà perquè tingui bona fe, ni per conviccions ideològiques, ho farà quan no tingui cap més remei per fer-ho", ha defensat.
En aquest sentit, Aragonès veu imprescindible crear una "majoria interna del país que sigui inapel·lable" i que, un cop fet el referèndum, "accepti els resultats, els vots i el veredicte". "Hem de tenir una majoria més forta, més gran i més diversa", ha reivindicat.
També ha destacat que cal crear "contradiccions" dins l'opinió pública de l'estat espanyol perquè vegi que la repressió contra Catalunya és només el "camp experimental" per retallar drets i llibertats també als espanyols. Finalment, el vicepresident veu indispensable "guanyar el reconeixement internacional".
Aquesta proposta d'ERC per passar del referèndum "impossible al referèndum inevitable" serà ara "treballada i millorada" amb les assemblees territorials del partit i "compartida" amb la resta de forces polítiques del país, tal com ha avançat Aragonès al final de la seva intervenció. Tot i l'estratègia per aconseguir el referèndum pactat, el vicepresident també ha volgut deixar clar que "no renunciarem a cap via pacífica i democràtica per aconseguir la República catalana".
"Grans consensos de país"
Esquerra, a més, també ha aprofitat el consell nacional per fer una crida a la unitat del "republicanisme" i a crear "grans consensos" perquè "el país avanci". Així s'ha expressat la secretària general del partit, Marta Rovira, en la seva primera intervenció en públic d'ençà que viu exiliada a Suïssa.
Rovira, que ha intervingut per videoconferència justament el cap de setmana que fa sis mesos que va marxar a Ginebra, ha defensat que "l’independentisme només ha avançat amb grans consensos" i ha demanat asseure's i parlar per "arribar a grans acords".
També en termes similars s'ha expressat el president del grup parlamentari i vicesecretari del partit, Sergi Sabrià, que ha demanat arribar a acords amb el sobiranisme, però també amb espais que vagin més enllà, per tal de crear una "xarxa que traspassi fronteres".
"Volem construir una xarxa de solidaritat i lluites compartides aglutinant el màxim d’actors possibles", ha reivindicat Sabrià, en una intervenció en la qual també ha reivindicat el paper dels republicans com a "punta de llança de la defensa de totes les llibertats i tots els drets amenaçats".
"Que canviïn les cel·les per despatxos"
Una altra de les intervencions destacades ha estat la de la portaveu nacional, Marta Vilalta, que ha recordat al govern espanyol que "mai hi haurà normalitat si no hi ha justícia" i ha demanat l'"absolució i llibertat" de tots els presos i exiliats. "Si el govern espanyol diu que vol trobar sortida política a la situació, que canviï les cel·les pels despatxos i els barrots pels faristols", ha defensat davant un auditori on hi havia moltes cadires amb llaços grocs en record als presos i exiliats.
Justament el mateix dia que la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, s'ha mostrat partidària d'indultar els presos si ho demanen i si hi ha sentència condemnatòria, Vilalta ha defensat que no hi haurà "pactes judicials", ja que comportarien una acceptació de la culpabilitat, i ha reivindicat que "només contemplem la llibertat".
"Combatrem la farsa judicial. Arribarem fins on calgui perquè es faci justícia i es condemni l’Estat per la vulneració flagrant dels drets i les llibertats", ha assegurat.
Finalment, Alfred Bosch, que aquest divendres va renunciar a ser l'alcaldable per Barcelona en favor del conseller Ernest Maragall, ha defensat que cal treballar encara més en la internacionalització de la causa catalana. "Hem d’explicar que el nostre és un cas internacional, defensar els drets humans i la democràcia a Catalunya és defensar-la a tot el món. Ara passa a Catalunya, un dia els pot passar a ells", ha defensat.
Bosch, que també ha fet una crida a mantenir el pols de les manifestacions al carrer, ha rebut un fort aplaudiment del públic per la tasca que durant aquests últims quatre anys ha dut a terme a l'Ajuntament de Barcelona i li han agraït la seva "generositat" per haver fet un pas al costat en favor de Maragall. El republicà, segons algunes veus, podria assumir el càrrec de conseller d'Exteriors del Govern un cop Maragall passés al consistori.
El consell nacional d'ERC celebrat aquest dissabte a Barcelona també ha servit per avalar la remodelació de l'executiva del partit presentada el passat dilluns.