"Respecto plenament la divisió de poders". Amb aquestes paraules ha contestat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la pregunta del líder del PP Alejandro Fernández sobre quina és la posició d'Aragonès sobre el cas judicial de Laura Borràs pel suposat fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. El president de la Generalitat ha evitat posicionar-se i dir que farà ell o ERC quan toqui decidir si se la blinda o la suspèn, però ha manifestat el seu desig que les decisions es prenguin pensant en el servei públic: "Estic convençut que en el moment concret que calgui prendre decisions tothom prendrà la decisió que convindrà més a la vocació de servei públic que tenim els membres d'aquesta cambra".

 

Així ho ha dit Aragonès durant la sessió de control al president, on el diputat del PP ha demanat que es posicioni perquè el cas Borràs no ha de vulnerar el prestigi del Parlament, i l'ha reptat a posicionar-se a favor de la transparència. Fart de la insistència, Aragonès ha contestat restant importància al seu paper en tot aquest entramat: "La meva capacitat d'intervenció és la mateixa que la dels 135 diputats d'aquesta cambra. Estic convençut que per garantir el bon servei de la institució, per la defensa de les institucions i pel seu prestigi, en el moment oportú en què s'hagi de prendre una decisió, cadascú prendrà la millor que permeti preservar el servei públic que prestem als ciutadans de Catalunya", ha tancat.

Aquesta pregunta en la sessió de control, que també ha fet similar Vox, arriba un dia després que la presidenta del Parlament fes una compareixença a la cambra catalana per anunciar que no pensa dimitir i que és innocent. A hores d'ara es troba a un pas del judici imputada amb delictes com la prevaricació o frau administratiu, i només Junts està tancant files públicament amb qui també és presidenta del seu partit. En paral·lel, ERC ha demanat que preservi l'honorabilitat de la institució i que no arrossegui el moviment independentista, mentre que la CUP demana no avantposar interessos individuals per sobre dels col·lectius, a més de no tacar el projecte independentista de corrupció.

Junts i ERC treuen pit pel català

Més enllà de la qüestió de Borràs, a la sessió de control s'ha abordat la recent novetat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que destaca la impossibilitat d'aplicar el 25% del castellà a les aules després del nou marc normatiu que s'ha fet tant al Parlament com al Govern. Pendents que ara el Tribunal Constitucional digui la seva, el dilluns ERC i Junts ja van celebrar la notícia i es van atribuir cadascú els seus mèrits, ben igual com ha passat a la sessió de control. El president de Junts, Albert Batet, ha apuntat que "el temps ens ha donat la raó" després d'elaborar els marcs normatius, i ha apuntat que l'acord del català ha demostrat que en política és possible la negociació "amb garanties", tot i que no sabran quin Pedro Sánchez es trobaran a l'altra banda: "El del 155 o el que parla del reencuentro? El que ens espia o el que reconeix el conflicte polític?".

Aragonès ha contestat celebrant també les lleis fetes per protegir el català a l'escola i el fet d'haver aconseguit treure "les togues de les aules". Sobre la referència que ha fet a la negociació amb l'estat espanyol, el president de la Generalitat ha reconegut que ell tampoc no sap quin Pedro Sánchez hi haurà a l'altra banda, però si ha reivindicat que la posició del president de la Generalitat serà per la defensa de la resolució del conflicte polític i la necessitat d'un referèndum: "El que ens ensenya (la negociació pel català) és que no ens fixem tant en la posició dels altres, sinó que enfortim la nostra amb consensos, rigor i determinació. Si som capaços d'això amb la seva ajuda ens enfortirem", ha reptat Aragonès a Junts, una setmana després d'una sessió de control on ambdues forces van exhibir una reconciliació passat el desacord per la reunió entre la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños.