El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha valorat la manifestació espanyolista d'aquest diumenge a Barcelona com un "fracàs" de la dreta i l'extrema dreta, en tant que aquesta mobilització constata que "l'únic missatge i projecte que Feijóo, Ayuso i Abascal tenen per Catalunya és de venjança, repressió i odi". Un projecte, diu el president, que ha "fracassat" tant per a la ciutadania catalana com per a una majoria a l'estat espanyol. Aragonès ha fet aquesta breu valoració des de Masquefa (Anoia), a on ha inaugurat aquest matí una llamborda stolpersteine i des d'on ha assegurat que la mobilització de la dreta espanyola a Barcelona els "empeny encara més que mai a l'amnistia i l'autodeterminació". "Davant d'una dreta i ultradreta espanyoles basades en el menyspreu i l'odi, hi ha una Catalunya alegre que mira al futur i que decidirà el seu futur amb llibertat i sense repressió", ha manifestat, "convençut", el president català.
🔴 Manifestació del 8 d'octubre a Barcelona, DIRECTE | Última hora i reaccions contra l'amnistia
Les declaracions d'Aragonès referencien la manifestació que l'organització espanyolista Societat Civil Catalana (SCC) ha convocat aquest diumenge a Barcelona sota el lema "No en nom meu. Ni amnistia, ni autodeterminació", per rebutjar tota concessió a l'independentisme català en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez, i a la qual han assistit Feijóo, Ayuso i bona part dels dirigents del PP, Abascal i la resta de la cúpula de Vox i el que queda de Ciutadans.
La dreta espanyola es mobilitza a Barcelona contra l'amnistia
SCC ha reclamat als dirigents de partits que vagin a la manifestació contra l'amnistia "sense sigles" i "a títol individual", una concentració en què han participat els màxims dirigents de PP, amb Alberto Núñez Feijóo al capdavant, i de Vox, amb Santiago Abascal, així com els presidents de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i d'Andalusia, Juanma Moreno. La marxa ha començat aquest diumenge a les 12.00 hores a la cruïlla entre el carrer Provença i passeig de Gràcia, i ha baixat fins a la Gran Via, on l'entitat ha habilitat un escenari per als parlaments, des d'on intervenen l'exalcalde de la Corunya pel PSOE Francisco Vázquez i la catedràtica de Dret Constitucional Teresa Freixes.
A la capçalera s'ha situat la presidenta de SCC, Elsa Mata, el vicepresident de l'entitat, Àlex Ramos, i la resta de la directiva de la plataforma, a més de membres de SCC Navarra i el País Valencià. Mata ha expressat aquesta setmana que es tracta d'"una manifestació civil, transversal", amb "ciutadans de tot l'espectre polític" que estan "francament preocupats i indignats amb la possibilitat que s'amnistií a uns pròfugs de la justícia". Ni el PSOE ni el PSC donen suport a aquesta manifestació. De fet, la presidenta de l'entitat ha titllat l'amnistia "d'aberració inconstitucional" i considera que en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez s'està intercanviant la "governabilitat d'Espanya" a costa de "favors polítics".
En declaracions abans de la manifestació a Barcelona, el vicepresident de l'entitat, Álex Ramos, ha reclamat un pacte entre la "gran centralitat política" que inclogui des del centredreta fins al centreesquerra abans d'acords "amb els extrems". "Per acontentar 1,5 milions d'electors nacionalistes i separatistes confrontem la meitat de l'Espanya conservadora. No és una política intel·ligent ni de convivència, sinó de conveniència", ha criticat Ramos. En aquest sentit, Ramos ha defensat la proposta per un acte de convivència, en contra de l'amnistia i l'autodeterminació. "No ens podem complicar la vida, per acontentar una part petita ens farem un problema deu vegades pitjor. Per manar, no tot val", ha lamentat.
"L'amnistia és un fet"
El president Aragonès ja es va pronunciar aquest divendres sobre la manifestació de SCC contra l'amnistia, en considerar que no afectarà les negociacions: "Tenim assumit que l'amnistia és un fet i que cal continuar treballant per solucions i perquè la societat pugui decidir el seu futur", va expressar Aragonès en roda de premsa des del Palau de la Generalitat després d'una reunió amb ministre-president de Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann. Segons va assenyalar el president català, les negociacions depenen de la correlació de forces i els vots que es tenen al parlament i "no del que es cridi al carrer"; i més, quan, va emfatitzar, "el que es crida al carrer és contrari a trobar solucions". Solucions, va apuntar el president, "per acabar amb la repressió, per continuar els camins de diàleg i d'acord perquè la ciutadania de Catalunya pugui decidir lliurement el seu futur".