El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, no descarta governar en minoria si no hi ha un acord amb Junts. Així ho ha insinuat en una entrevista al diari Ara, on ha assegurat que si no hi ha entesa abans de l'1 de maig "haurem d’explorar altres vies alternatives amb Junts perquè pugui haver-hi un govern independentista i no ens vegem forçats a una repetició electoral que hauríem d’evitar".
Preguntat sobre si una d'aquestes vies és un Govern en minoria, Aragonès no ho ha descartat i ha fet una crida a "treballar-ho conjuntament". En qualsevol cas, ha volgut aclarir que "no som nosaltres els que hem situat la possibilitat d’un govern d’ERC en minoria". Els republicans, però, sí que van llançar un ultimàtum a Junts per arribar a un acord abans del proper 1 de maig.
En aquest sentit, el vicepresident ha tornat a insistir que no hi ha cap escull pel qual encara no hi hagi Govern, però en ser preguntat pel Consell per la República ha mostrat les seves discrepàncies amb Junts. "És el Govern qui ha d’assumir també aquesta responsabilitat [la de liderar el procés], i ho ha de fer amb una estratègia acordada amb el conjunt de l’independentisme. Jo ho vaig dir en el debat d’investidura: ni substitucions ni tuteles", ha dit.
Així doncs, Aragonès ha afirmat tenir una "relació excel·lent" amb Puigdemont però ha afirmat que "la legitimitat ens ve del Parlament, que és el vot de la ciutadania i, per tant, l’estratègia l’ha de marcar la majoria independentista del Parlament, evidentment amb el Govern encapçalant tota aquesta tasca".
Per al coordinador nacional d'ERC, el CxR és una entitat "que té les seves pròpies dinàmiques i la seva estratègia". "El que s’ha de treballar és perquè pugui col·laborar amb l’estratègia que marqui el conjunt de la majoria independentista del Parlament de Catalunya", ha dit.
Coordinació a Madrid?
Sobre una possible coordinació entre ambdós partits independentistes a Madrid, Aragonès ha deixat clares les seves línies vermelles: "El no a tot no és la nostra opció". "En un moment en què hi ha tantes necessitats hem d’aprofitar l’oportunitat de poder incidir en decisions que beneficiïn Catalunya. Altres han preferit centrar-se només en l’aspecte ideològic i no volen entrar en aquesta negociació. Si ens volen acompanyar, perfecte, perquè tindrem molta més força", ha apuntat.
Tanmateix, ha volgut subratllar les diferències que els republicans tenen amb els postconvergents "en molts aspectes en l’àmbit social i econòmic". "Per això som forces polítiques diferents. Però hi ha molts aspectes en els quals es pot treballar conjuntament: per exemple per defensar que la planta de bateries estigui a Catalunya o projectes que impulsem des del Govern", ha conclòs.