El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha buscat l'aliança dels agents econòmics per al torcebraç que manté amb el primer secretari del PSC, Salvador Illa, per l'aprovació dels pressupostos. Aragonès ha convocat aquest migdia l'anomenat Consell de Diàleg Social, que integren patronals i sindicats, per informar-los sobre la situació en què es troba la negociació. En acabar la trobada, els representants dels agents econòmics han coincidit en la necessitat de comptar amb els nous pressupostos al més aviat possible i han emplaçat el Govern i l'oposició a aconseguir un acord.

La reunió s'ha produït hores després que Illa diposités en Aragonès la responsabilitat de l'aprovació del projecte i l'advertís, de nou, que el PSC ja ha donat a conèixer quines són les seves exigències. La contundència del posicionament del líder socialista, que dimecres passat ja va advertir que amb Aragonès s'havien fixat un termini d'una setmana per a l'acord, preocupa cada cop més el Govern, que ha volgut explicar als agents econòmics els avenços que representarien els nous comptes en un intent que la seva pressió faciliti l'acord.

Amb tot, l'executiu es prepara per a un escenari de no-acord. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, que ha comparegut en la roda de premsa posterior a la reunió, ha insistit que el PSC encara no ha donat retorn a la seva darrera proposta, ha advertit que no entenen "la dilació en la resposta al Govern" i ha retret que la negociació amb els socialistes està bloquejada "per càlculs polítics i per una qüestió concreta [el Quart Cinturó]". Tant Vilagrà com la consellera d'Economia, Natàlia Mas, que també ha comparegut a la roda de premsa, han apuntat que "si es posa per davant les persones, hi haurà els pressupostos al més aviat possible" i que, en cas contrari, serà que s'hauran prioritzat "altres càlculs polítics". Les conselleres han reclamat "responsabilitat i solvència" als negociadors.

 

Quart Cinturó

Les conselleres han assegurat que les converses amb el PSC han servit per tancar els capítols pressupostaris i que el Govern ha acceptat entrar a negociar les qüestions "extrapressupostàries" que ha reclamat el PSC, i que a hores d'ara la dificultat per a l'acord es manté en l'anomenat Quart Cinturó. "No entenem aquest stand by, aquest bloqueig per una qüestió en concret", ha advertit Mas, que ha assegurat que, amb tot, l'executiu té "tots els escenaris preparats", en referència a la possibilitat que finalment l'acord no sigui possible.

El grup parlamentari d'ERC presentarà aquesta tarda una esmena a la moció que el PSC ha tramitat al Parlament sobre la B-40 i que s'haurà de debatre al proper ple de la cambra. Si els socialistes han presentat la moció per fixar posició amb relació a aquesta infraestructura, l'esmena dels republicans hauria de recollir els termes en què, a parer del Govern, hauria de ser possible l'acord.

En ser interrogada sobre l'efecte que aquesta falta d'acord pot tenir en el suport d'ERC al govern del PSOE al Congrés, Vilagrà s'ha limitat a replicar: "Si hi ha hagut pressupostos a l'Estat i a l'Ajuntament de Barcelona, no entenc per què no n'hi hauria d'haver a Catalunya".

Foment reclama responsabilitat

El president de Foment, Josep Sànchez-Llibre, que ha estat el primer a comparèixer en acabar la reunió, ha reclamat "màxima responsabilitat" al Govern i a les formacions polítiques que poden donar suport als comptes. "A Foment del Treball consideraríem una irresponsabilitat que es prorroguessin els pressupostos", ha assegurat Sànchez-Llibre, que ha advertit que la situació continua sent la mateixa que fa dos mesos.

En nom de Pimec, ha estat el president de l'entitat, Antoni Cañete, qui ha "exigit" pressupostos i ha lamentat que no s'hagi donat llum verda al projecte que representa més de 3.842 milions en inversions. "No tenir pressupostos significaria un fracàs de la política. Urgim al Govern i a l'oposició a buscar els consensos necessaris", ha advertit Cañete, que ha explicat que han demanat reunions amb tots els grups parlamentaris i ha considerat que les posicions entre les parts no estan tan allunyades com perquè no sigui possible l'acord.

CCOO: "És factible"

També el secretari general de la UGT, Camil Ros, ha considerat "factible" l'acord sobre els pressupostos i ha situat els problemes "en el marc de la negociació", en referència a les diferències sobre les infraestructures. Ros s'ha sumat a la crida de les patronals sobre la necessitat d'uns nous pressupostos, que, segons ha subratllat, "han de representar una recuperació de tot el que s'havia perdut amb les retallades". "Es va tard però encara hi som a temps. Seria important que féssim tots els esforços possibles. No se'ns ha de fer escollir entre infraestructures i béns socials", ha reblat el sindicalista, que ha admès que en relació a dilluns passat la situació no ha avançat, la qual cosa el fa ser més pessimista.

Al llarg de la reunió, el Govern ha informat d'alguns dels detalls dels acords tancats amb el PSC i amb Junts. Vilagrà ha explicat que, tot i les reticències del Govern, finalment s'han concretat acords en qüestions com el Centre Recreatiu i Turístic Hard Rock, l'aeroport de Barcelona o el conveni de traspàs de Rodalies. Mas ha explicat que els comptes assolirien una xifra de despesa i inversió de 41.025 milions d'euros, que per primer cop se superarien els 40.000 milions, amb un increment del 10,7% respecte a l'any anterior; i que el capítol d'inversió se situa en 2.794 milions d'euros, als quals se sumarien els Fons Next Generation, 1.185 milions.

Entre les mesures del pressupost s'han referit a la consolidació del personal incorporat durant la pandèmia en l'àmbit de Salut i Educació; també en Educació ha concretat que es dedicaran 52 milions d'euros per consolidar l'I-2 durant aquest curs, 97 milions per a educació inclusiva, FP i millores en la climatització de les escoles; 180 milions per ampliar el parc públic d'habitatge arreu del país; o increment per a Cultura, que rebria 101 milions.