Indignació, perplexitat, maniobra de pressió, boicot... El president, Pere Aragonès, ha comparegut visiblement enutjat i no ha estalviat els retrets cap a la decisió del govern espanyol de suspendre el projecte d'ampliació del Prat. Ha atribuït el gest a un intent d'imposició de l'Estat i a les diferències internes dins de l'executiu de Pedro Sánchez, i ha assegurat que aquesta crisi no farà descarrilar la taula de diàleg que s'ha de celebrar la setmana vinent. "Hi ha molta gent que vol que taula de negociació fracassi, per mi no serà", ha advertit.
En una compareixença des de la sala Torres Garcia, el president ha fet repàs, amb un to indignat, del que ha descrit com a canvis de posicionament del govern espanyol des que es va tancar l'acord del 2 d'agost fins que ahir, de manera inesperada, la ministra va comunicar públicament la marxa enrere en l'acord. Ha assegurat que el govern espanyol ha trencat aquell pacte de "manera deslleial i unilateralment" i ha insistit a denunciar el xantatge de l'executiu i d'AENA.
"O com volen o res"
"O acceptem com ho volen ells, o res. És per tant una operació de xantatge, mai no han tingut voluntat d'invertir a Catalunya i molt menys a l'aeroport", ha retret, alhora que atribuïa la marxa enrere a "excuses" després d'intentar imposar un "model de desenvolupisme propi d'una altra època".
Aragonès, que fins i tot ha admès que normalment no s'expressa d'aquesta manera, ha atribuït la decisió a "males excuses per intentar penjar la llufa" al Govern català, quan en realitat, segons ha assegurat, les diferències sobre aquest tema són dins del govern espanyol. Des de la Generalitat se subratlla que l'anunci de marxa enrere s'ha fet el dia abans que la vicepresidenta Yolanda Díaz, que ahir celebrava la suspensió, acompanyarà l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a la Ricarda per protestar per l'intent d'ampliació.
Diferències amb Junts
No ha volgut entrar en el conflicte que aquesta situació ha fet evident entre els dos socis del govern català, després que ahir el vicepresident, Jordi Puigneró, va expressar públicament el seu enuig per les declaracions crítiques de dirigents republicans. "El govern de l'Estat, en aquesta maniobra de pressió intentarà buscar diferències en les institucions catalanes. Avui el responsable és el govern de l'Estat, que no vol discutir aquest projecte, ho focalitzaré en això", ha reblat.
Amb tot, Aragonès ha volgut desvincular la tempesta entre els dos governs de la taula de diàleg que s'ha de convocar la setmana vinent. "La setmana que ve comencem una negociació molt important, sobre el conflicte polític de fons, la proposta nostra és molt clara: referèndum i amnistia, cal que l'Estat formuli la seva proposta", ha assegurat. És més, ha afegit que "no només no afecta, sinó que hi anem amb més força que mai".
Excuses
El cap de l'executiu català ha atribuït les dificultats a excuses per no avançar, "perquè és evident que anar a buscar una solució pel dret d'autodeterminació i l'amnistia al govern no els fa gràcia" i "hi ha molta gent que vol que la taula de negociació fracassi". "Per mi no serà. Hi posaré totes les meves energies, perquè no hi ha alternativa", ha reblat.
Ampliació i medi ambient
El president ha insistit repetidament en la necessitat d'aconseguir que l'ampliació de l'aeroport preservi l'espai natural i el medi ambient, ha assegurat que així s'havia acordat amb el govern espanyol el passat dos d'agost i que hi havia un marge de dos anys per tancar el Pla Director on s'ha de concretar. Això no obstant, ha retret que aquest pacte es va trencar quan es va fer públic el projecte d'AENA (DORA), que incorpora l'ampliació per la Ricarda, i que s'ha d'aprovar a final d'aquest mes al consell de ministres. "Nosaltres no volem renunciar a una inversió, però la volem fer ben feta, i això necessita temps", ha advertit.
Amb tot, Aragonès també ha volgut desvincular la tempesta entre els dos governs d'un possible acord sobre els pressupostos de l'Estat. "El que no farem ara és entrar en una dinàmica de xantatge", ha argumentat.