El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha emplaçat el govern espanyol a donar explicacions sobre el CatalanGate en una setmana. "I quan parlo de responsabilitat, vull dir que haurem de veure renúncies". Així ho ha manifestat Aragonès en declaracions a AP i AFP, on ha acusat el Centre Nacional d'Intel·ligència, l'agència d'intel·ligència espanyola, de dur a terme el que ha anomenat com "espionatge polític massiu" contra el moviment independentista i ha reiterat que les relacions amb les autoritats espanyoles estan "en suspens" com a conseqüència. El president reclama una "investigació interna, i recorda al govern de Sánchez que ha d'investigar aquest cas i determinar qui assumeix responsabilitats". En aquesta línia, considera que el govern espanyol té a la seva mà esbrinar el que necessiti "en molt poc temps", a més, ha criticat que s'escudi en què les actuacions del CNI estan subjectes a la legalitat vigent i que les seves actuacions són secretes.
Investigació interna
Aragonès, que ha demanat al govern espanyol que faci una investigació interna amb supervisió independent, ha dit que ara la pilota està a la teulada de Madrid. El govern espanyol hauria de donar respostes, ha afirmat Aragonès, incloent-hi si realment hi estava implicat; qui va ordenar que es toquessin els telèfons; si el CNI té contracte amb NSO Group; si l'espionatge va ser autoritzat per un jutge del Tribunal Suprem, tal com exigeix la llei espanyola; quantes vegades s'ha utilitzat Pegasus; quants polítics han estat objectiu, i per a què s'utilitzava la informació recollida dels telèfons. "Si no hi ha resposta positiva del govern espanyol, esperarem resposta de la Comissió Europea perquè finalment es tracta d'una vulneració dels drets dels ciutadans europeus, inclosa la protecció de dades", ha dit, i ha afegit: "Necessitem protecció contra les institucions europees".
"Podem estar segurs que és el CNI", ha dit Aragonès. "Perquè el nivell d'informació emprat per infiltrar-se als telèfons suggereix que tenien dades prèvies dels innocents apuntats que no es coneixien públicament", inclosos els números de vol que havien d'agafar. "És un espionatge polític massiu que, des del nostre punt de vista, té una motivació política", va dir. El CNI va adquirir Pegasus la primera meitat de l'última dècada i va pagar uns 6 milions d'euros. L'argument a favor de la compra del programari espia era que s'usaria a l'estranger. No obstant això, funcionaris del Ministeri de l'Interior espanyol van dir al diari que hi havia un intent de comprar Pegasus, però no va passar. En una entrevista a Reuters, Aragonès ha afirmat aquest dimecres que la confiança entre ERC i PSOE és "pròxima a zero", ja que sospita que el CNI està darrere de l'espionatge, una mesura que probablement requeria l'aprovació del govern espanyol. "Fins que no es recuperi aquesta confiança no hi haurà possibilitat de continuar com estàvem fa unes setmanes, donant suport al govern espanyol en termes d'estabilitat al Parlament", va afirmar en una entrevista a l'interior del Palau de la Generalitat.
Aturar les converses
Des de l'esclat del CatalanGate, Aragonès ha assegurat que les negociacions amb Madrid per resoldre el conflicte polític "no es poden normalitzar" fins que l'executiu espanyol no doni respostes clares sobre l'espionatge. Tot i això, el president de la Generalitat ha dit que encara té fe en el procés: “Estic compromès amb el procés de negociació, però precisament perquè... m'hi he compromès davant el Parlament, i em presento a unes eleccions amb aquest compromís, jo he de ser molt exigent amb el govern de l'Estat”, ha afirmat. Les converses només poden tenir lloc amb "un nivell mínim de confiança", ha assegurat, i ha afegit que això requereix "tenir la certesa que l'espionatge no s'està utilitzant en contra nostre per obtenir un avantatge en aquesta negociació". L'Agència Nacional de Ciberseguretat de Catalunya ja està elaborant un informe sobre l'escàndol, i Aragonès ha anunciat que té previst emprendre accions legals, però no ha aclarit si demandarà al govern espanyol, al Grup NSO o a tots dos, explicant que encara no s'havia pres la decisió.