La crisi del Govern ho sobrevola tot, també altres institucions, com el Parlament de Catalunya. Aquest dimecres ha tingut lloc la primera sessió de control a l’executiu després de la tornada de vacances i després d’implosionar la coalició entre ERC i Junts per Catalunya. Avui els dos socis han abaixat les espases poques hores abans que comencés la consulta a les bases juntaires. El president Pere Aragonès ha volgut estendre la mà, ha assegurat que vol que continuï l’actual fórmula i ha deixat clar que “hi ha marge per arribar a acords” en els tres punts que reclamen. Ara bé, també ha assegurat que per refer els ponts cal una “implicació al 100%” de tots els consellers i obrir un nou període marcat pel “respecte mutu i la màxima lleialtat”.
En el seu torn, el president del grup de Junts al Parlament, Albert Batet, no ha fet cap pregunta, sinó que més aviat ha llançat una sèrie de reflexions. El dirigent juntaire ha recordat que tenen “l’obligació de complir l’encàrrec que va rebre de la ciutadania i el deure de complir amb el mandat del 52% per avançar cap a la independència”. Feta aquesta prèvia, ha posat damunt la taula novament les tres exigències de la seva formació: articular una nova direcció estratègica, establir mecanismes de coordinació a Madrid i obrir la taula de diàleg a membres del Parlament. “Avui no faré cap pregunta concreta. Tan sols una apel·lació a la responsabilitat i la generositat que ens pertoca com a servidors públics. També li pertoca”, ha conclòs Albert Batet.
En la seva resposta, Pere Aragonès ha mantingut un tot conciliador i ha subratllat dos fets. El primer, que “vol que aquest Govern continuï” perquè ha fet “molt bona feina en molt poc temps”. Si tothom s’hi dedica “al 100%”, ha afegit, “l’avaluació serà encara més positiva”. La segona idea, que està “convençut que hi ha marge per a arribar a acords” en els tres àmbits proposats per Junts. Ha posat l’exemple de la coordinació al Congrés dels Diputats “en defensa de les actuacions del Govern”. Si bé ha assenyalat que la correlació de forces és diferent i “ningú pot imposar”, també ha deixat clar que la voluntat de “coordinació” hi és. Fetes les dues reflexions, el president ha reclamat que, si Junts decideix continuar a l’executiu, que s’hi impliqui “al 100%, amb respecte mutu i màxima lleialtat”. I ha reblat: “Si aquesta és la disposició, comptin amb mi”. Ara bé, també ha advertit que "un acord no serviria de res si en quinze dies tornem a la mateixa situació". En qualsevol cas, ha expressat "respecte" pel procediment intern de Junts, del qual està a l'espera.
Més enllà de l'intercanvi amb Junts, el president de la Generalitat ha assegurat que vol esgotar la legislatura per centrar-se a donar resposta als problemes que afecten la ciutadania, especialment una inflació que ha xifrat en el 9%. En aquest context ha subratllat la necessitat i intenció d'aprovar els pressupostos de la Generalitat dins el termini i en la forma escaient, estenent la mà als socis dels darrers comptes, els comuns, però també a la CUP. Aquest últim guant no ha estat recollit.
Xoc amb la CUP
Amb les espases abaixades entre ERC i Junts, la sessió de control sí que ha permès evidenciar una altra distància dins l’independentisme, la que separa el Govern actual de la CUP. La diputada Laia Estrada ha posat de manifest la “cruesa del moment actual” i ha constatat com el seu acord d’investidura ha quedat en paper mullat, amb una energètica pública “reduïda a plaques solars en edificis públics” o un “escut social insuficient”. L’anticapitalista ha arribat a qualificar-ho tot de “pantomima”, un terme que ha encès els ànims del president: “Pantomima, no. Accepto crítiques, però un mínim de respecte”. Aragonès ha recordat que les mesures plantejades pels cupaires “no estan a l’abast de la Generalitat i ho saben perfectament”. I ha afegit: “Podem fer veure que sí i decretar-ho, però l’endemà tot continuarà igual o pitjor”.
L’oposició atia Aragonès
El conjunt de l’oposició ha aprofitat per a sucar pa en la crisi del Govern. Ho ha fet el cap de l’oposició, el socialista Salvador Illa, que ha avisat que “és molt difícil governar sense majories estables, que vostè té trencada, i sense un mínim de credibilitat”. David Cid, dels comuns, ha fet un cru diagnòstic: “Diuen que és un Govern fraudulent, deslleial i que els volen fer oposició des de dins. És l’única persona de Catalunya que creu que un Govern de Junts i ERC té futur i pot donar estabilitat. És un espectador de la pitjor crisi del seu Govern”. En nom de Ciutadans, Carlos Carrizosa ha criticat que “sembla no afectar-lo la situació” perquè “faci el que faci Junts té garantit el flotador del senyor Illa i els comuns”. I el líder del PPC, Alejandro Fernández, ha preguntat a Aragonès si “li sembla normal que 6.000 afiliats pretenguin decidir el futur de set milions i mig de catalans” i li ha recordat que té “un Govern trencat i sense projecte polític”.
L'absència de Puigneró
Aquesta ha estat la primera sessió de control al Govern sense Jordi Puigneró com a vicepresident. Temporalment, la consellera d'Universitats, Gemma Geis, n'ha assumit les funcions. També li ha recaigut una pregunta que anava dirigida a Puigneró, la del PSC sobre la situació del transport públic a l'Anoia. Però Geis ha assegurat que no la respondria perquè qui l'hauria de respondre és el dirigent cessat: "No hi ha vicepresident i no em correspon". La vicepresidenta primera del Parlament en funcions de presidenta, Alba Vergés, ha assenyalat que no sabia aquesta informació, però ha passat a la següent qüestió. Ara queda per respondre un altre interrogant: Junts per Catalunya continuarà al Govern o en sortirà?
La redacció d'ElNacional.cat està treballant per ampliar aquesta informació. Per llegir l'última hora de la notícia, actualitza la pàgina.